GoogleGoogle AraçlarıGoogle Search Console

Google Bağlantıları Reddetme Aracı (Disavow Tool)

Google bağlantıları reddetme aracı; bir web sitesinden zararlı veya tanınmayan bir link alınması durumunda, bunun Google arama motoruna bildirilmesini sağlayan araçtır. Google bağlantıları reddetme aracı; web sitesine zararlı etkisinin olabileceği düşünülen backlinklerin engellenme işlemi olmaktadır. Web sitesine zarar veren etil dışı SEO çalışmalarının yönetilebilmesi için disavow tool kullanılmaktadır. Web sitesi ile ilişkilendirilmesi tercih edilmeyen backlinkler listelenerek bağlantı reddedilebilmektedir. Google Search Console üzerinden reddetme aracına erişim sağlanabilmektedir. .txt metin dosyası olarak reddedilecek olan backlinklerin listelenmesi ve bu metin dosyasının reddetme aracına yüklenmesi gerekmektedir. Bu sayede Google’a bildirim yaptıktan sonra birkaç hafta içerisinde backlinkin reddedilmiş olduğu görülebilmektedir.

Google Bağlantıları Reddetme Aracının Tanımı Nedir?

Bağlantıları reddetme aracı; disavow tool olarak da isimlendirilmektedir. Google Search Console’un araçları arasında yer almaktadır. Web sitesine gelen backlinklerin web site ile alakalı olmadığının belirtilmesi ve bağlantı tabanlı cezaların önlenmesi için bağlantıları reddetme aracı kullanılmaktadır.

Google Bağlantıları Reddetme Aracı Nasıl Kullanılır?

Google disavow tool kullanımı için https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1 linkine giriş yapılmalıdır. E-posta adresi ve şifre girişi yapılarak Google Search Console’da oturum açılmaktadır. Bağlantısı reddedilecek olan web sitesinin seçimi yapılmalıdır. Bağlantıların reddedilmesi için ilgili butona tıklandıktan sonra ekranda bir uyarı belirmektedir. Uyarı metininde; kullanılan özelliğin gelişmiş bir özellik olduğu, hatalı bir kullanım olması halinde web sitesini Google arama sonuçlarındaki performansına zarar verebilme ihtimalinin bulunduğu, bağlantı reddetme işleminin yapılmasının gerektiği bir durumun olduğu düşünülüyor ise bu aracın kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Uyarı metni kabul edildikten sonra hazırlanan UTF8.txt formatındaki dosyanın Google’a gönderilmesi gerekmektedir. Bu dosya içerisinde reddedilecek olan bağlantılar bulunmaktadır.

Google Bağlantıları Reddetme Aracı Detaylı Kullanım Bilgisi

Bağlantıları reddetme aracının kullanımına bakıldığında; Google Search Console üzerinden linklerin tamamının indirilmesi gerekmektedir. Linkler içerisinde zararlı, doğal olmayan ve işe yaramayan linkler var ise; bunların tespit edilmeleri gerekmektedir. URL ya da domain bazında engelleme yapılabilmektedir. Bütün aşamalar tamamlandıktan sonra, Google disavow links sayfası ziyaret edilmelidir. Açılan sayfadaki liste içerisinden reddedilecek olanların seçilmesi gerekmektedir. Disavow butonuna tıklandıktan sonra açılan sayfadaki dosya seç butonuna tıklanması gerekmektedir. Web sitesine zararının olduğu düşünülen dosyaların seçilmesi ve gönder butonuna tıklanması gerekmektedir. Linkin eklendiğine dair bildirim alınması ile beraber bitti butonuna tıklanması gerekmektedir.

Web Sitesinin Anti SEOlara Karşı Korunabilmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Anti SEO’dan korunmak için kullanılan bağlantıları reddetme aracı; Matt Cutts tarafından geliştirilmiştir. Eski Google spam ekip lideri olarak çalışmaktaydı. Disavow yaklaşık olarak 2 yıldır varlığını sürdürmektedir. Özellikle son yıllarda anti SEO çalışmaları ile beraber bağlantıları reddetme aracının kullanımı oldukça artmıştır.

İnternet ortamında istek haricinde gelişen spam bağlantılarını engelleyebilmek, istenmeyen bir backlink kaynağından kurtulmak gibi birçok eylem günümüzde gelişen teknoloji ile beraber oldukça kolay olmaktadır. SEO optimizasyonu yaparak, web sitesine zarar veren backlinkleri reddederek anti SEOlardan korunmak mümkündür.

Kaliteli Backlink ve SEO İlişkisi

Kaliteli backlinklerin SEO’ya etkisine bakıldığında; arama sonuçlarındaki sıralamasında ve web sitesinin performansının belirlenmesinde etkili olmaktadır. Backlinkler, SEO için oldukça önemlidir. Web sitesinin içeriğine ve güncelliğine bakıldığı, backlinklere bakılmadığı yönündeki düşünceler yanlıştır. Arka planda backlinkler sıralamayı etkileyen faktörler içerisinde olmaya devam etmektedir. Toksit, spam, konu dışı bağlantıların backlink olarak kullanılması durumunda; arama motorundaki sıralamada yükselebilmek pek mümkün olmamaktadır. Sıralamada düşüş yaşamamak için ise; kalitesiz backlink probleminin çözülmesi gerekmektedir. Bunun için kaliteli bağlantılar yapmak hedeflenebileceği gibi kalitesiz backlinkler de reddedilebilmektedir. Yeni bağlantılar edinmek ile var olan bağlantıları reddetmek kıyaslandığında; kalitesiz backlinklerin reddedilmesi ile çok daha olumlu sonuçlar alınabilmektedir. İlgili web sitesine ulaşılamıyor olsa dahi; bağlantıları reddetme aracı ile backlinklerin kaldırılması mümkün olmaktadır.

Google’ın web site sıralamasının bağlı olduğu kriterler içerisinden en önemlilerinden biri backlinktir. Backlink profili değerlendirilirken web sitelerinin kaliteleri ve alaka düzeyleri dikkate alınmaktadır. İçeriğin popülaritesinin fazla olması, alakalı olarak değerlendirilme olasılığının da artmasına sebebiyet vermektedir. Kötü içeriğe sahip olan kötü web siteleri ile bağlantının olması halinde; Google tarafından kişinin web sitesi de bu tarz siteler ile ilişkilendirilmektedir ve spam sınıfında da değerlendirilebilmektedir. Bu sebeple kötü linklerin reddedilmesi gerekmektedir.

SEO çalışmaları, web sitesinin arama sonuçlarında yükselebilmesi için yapılmaktadır. Web sitesinin ziyaretçi alabilmesi için sıralamada yükselmesi ve yükselebilmek için de backlink gibi SEO çalışmalarına ihtiyacı bulunmaktadır. Google Search Console ve Google Analytics ile tıklama oranları takip edilerek backlinkler düzenlenebilmektedir.

Backlinkler Nasıl Listelenebilmektedir?

Backlinklerin görüntülenebilmesi için öncelikle Google Search Console üzerinden girilerek oturum açılması gerekmektedir. Yönetilen web siteleri listelenmektedir ve bu web siteleri içerisinden reddedilecek linkleri bulunduran web sitesi seçilmelidir. Sayfanın sol bölümünde kontrol paneli bulunmaktadır. Bu kontrol panelinden arama trafiğinin seçilmesi gerekmektedir. Arama trafiği başlığı altında yapılacak işlemler listelenmektedir. Bunlar; Search Analytics, sitenize bağlantılar, dahili bağlantılar, manuel işlemler, uluslararası hedefleme ve mobil kullanılabilirliktir. Sitenize bağlantılar butonuna tıklanması gerekmektedir. Web sitesine verilmiş olan backlinklerin sayısı görülebilmektedir. Web sitesine bağlantı vermiş olan bütün web sitelerinin görüntülenebilmesi mümkün olmaktadır. Diğer butonuna tıklanmalıdır. Diğer butonuna tıklandıktan sonra açılan sayfada backlinkler gözükmektedir. Bu liste içerisinden, yarar sağlayabilecek ve zarara neden olabilecek backlinklerin seçilmesi gerekmektedir. Zarar verebilecek olan backlinkler, not defterine de eklenebilmektedir.

Link veya domaininin belirtilmesi ile beraber zararlı backlinklerin listesi oluşturulmuş olmaktadır. Oluşturulan dosyanın kayıt edilmesi gerekmektedir. Sonrasında Google araçları içerisinden disavow tool seçilmelidir. İşlem yapılmak istenen web sitesinin açılan sayfada belirtilmesi ve sonrasında bağlantıları reddetme butonuna tıklanması gerekmektedir. Bir sonraki adımda dosya seçilebilmektedir. Dosya seç butonuna tıklanması ve zararlı backlinklerin kaydedildiği dosyanın dosya seç bölümünden eklenmesi gerekmektedir. Yükleme işlemi sona erdikten sonra bitti butonuna tıklanmalıdır.

Google Disavow Tool

Backlinklerin Referans Noktaları Nelerdir?

Backlinklerin değerlendirme kriterleri şunlardır:

  • Gelen bağlantının ait olduğu web sitenin yaşı oldukça önemli olmaktadır. Köklü bir geçmişi olmayan, faaliyet sürdürdüğü alanda herhangi bir otoritesi bulunmayan linklerin reddedilmesi gerekmektedir.
  • Anti SEO çalışmaları ile beraber oluşan ve sonrasında yasa dışı web sitelerinden alakasız anahtar kelimeler ile gelen backlinklerin kullanılmaması gerekmektedir. Bu backlinkler reddedilmelidir.
  • Domain otoritesinin değeri oldukça önemli olmaktadır. Domain otoritesinin tespit edilebilmesi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 100 üzerinden 50 üzeri bir değerlendirmeye sahip olan backlinkler tutulabilmektedir. Ancak 50 ve altı domain otoritesine sahip olan backlinkler silinmelidir.
  • Whois siteleri; web sitesinde bir sayfa oluşturulması ve bu sayfanın backlink olarak yansıması durumuna verilen isimdir. Diğer sitelere göre değerleri düşük olması halinde; whois sitelerinin de silinmeleri gerekmektedir.
  • Sadece spam amacı ile kurulmuş olan web sitelerinin bağlantılarının penaltı statüsü olarak değerlendirmeye alınması gerekmektedir.
  • PR değeri 3 ve altı olan siteler penaltıya düştükleri için tehlikeli backlink sınıfına girmektedirler. PR değeri düşük olan web sitelerinden backlink alınmaması gerekmektedir.

Zararlı Backlinklerin Tespit Edilmesi ve Bağlantılarının Reddedilmesi

Backlink analizlerinin manuel olarak yapılması oldukça zor olmaktadır. Bu sebeple yardımcı araç kullanımına başvurulmaktadır. Backlinklerin kategorilerine göre filtrelenmesi ve farklı .txt dosyalarında bulundurulmaları mümkündür. Backlinklerin alexa değerlerine göre filtrelenmesi durumunda; web site sahipleri, zararlı gördükleri linkleri ayırt ederek bunları filtreleyebilmektedirler. Yüksek ve kolay kalitedeki backlinkler belirlendikten sonra zararlı link listesinin oluşturulması ve zararlı backlinklerin de bu dosyaya eklenmesi gerekmektedir.

Backlink profili ile ilgili doğru tahminde bulunabilmek için web sitesinin bütün bağlantılarının analiz edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple dış bağlantı sayısının fazla olması gerekmektedir. Google Search Console aracılığı ile bu dış bağlantıların kontrolü sağlanabilmektedir. Fakat Google Search Console ile yapılan analizlerin sonuçları yeterli olmamaktadır. Bu sebeple backlink kontrolü yapan araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Dikkatli ve detaylı bir inceleme ile beraber reddedilecek backlinkler listelenebilmektedir. Bunun için Moz kullanılabilmektedir.

Reddedilen Backlinklerin Arama Motoruna Yansıma Süresi Ne Kadardır?

Zararlı backlinklerin arama motoru dizinine yansıması için ortalama 10 gün ile 60 gün arasında bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Not defterlerinin ve zararlı backlinklerin belirtilmesinin üzerine upload işlemi yapılmalıdır. Sonrasında en kısa süre içerisinde bu bildirim arama motorlarının dizinine yansımaktadır.

Disavow dosyasının yüklenmesi ile beraber Google’ın reddedilen bağlantıları taramaya başlaması, doğru bilinen bir yanlıştır. Google’ın tarama zamanı kendi önceliklerine göre belirlendiği için bu sürenin 2 ay ya da birkaç gün sürmesi mümkün olmaktadır. Bu süreçte yeniden disavow dosyasının eklenmesi ise; taramanın daha erken başlamasını sağlamamaktadır.

Disavow Tool’un Tercih Edilmesi Gereken Zaman Nedir?

Bağlantıları reddetme aracının kullanımının gerekli olduğu haller şu şekildedir:

  • Web sitesinin oldukça fazla sayıda spam veya düşük kalitede bağlantılara maruz kalmış olması halinde; bağlantıları reddetme aracının tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Manuel işlemlerin site üzerinde uygulanması halinde; bağlantıları reddetme aracı kullanılmalıdır.
  • Google web sitesine ceza vermiş ise; Google’dan alınan cezanın sebebi negatif SEO uygulamaları ise, bu durumda Google bağlantıları reddetme aracına başvurulmaktadır.

Google Bağlantılarının Reddedilmesinin Gerekli Olup Olmadığına Karar Vermek

Geri bağlantıların reddedilmesi gereken durumlar aşağıda verilmiştir:

  • Spam, sahte ya da düşük kaliteli bağlantılar var ise; bunların reddedilmesi gerekmektedir. Çünkü web sitesini işaret eden ve sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasının düşmesine sebep olan bağlantılardır.
  • Web sitesinde manuel işlem başlamasına sebebiyet vermesi ya da buna sebep olma ihtimalinin olması halinde; geri bağlantıların reddedilmesi gerekmektedir.

Google; bazı durumlarda herhangi bir yardım edilmesine gerek olmadan güvenilir bağlantıları tespit edebilmektedir. Böyle durumlarda Google bağlantıları reddetme aracına gerek duyulmamaktadır.

Reddedilecek Olan Google Bağlantılarının Listesi Nasıl Oluşturulur?

Reddilecek bağlantılar listesi; bir metin dosyasının içerisinde sırası ile yer almalıdır. Bu dosyanın Google’a yüklenmesi gerekmektedir. Dosya biçimi ile ilgili bilinmesi gerekenler ise aşağıda belirtilmiştir:

  • Reddedilecek olan bağlantının URL’si veya alan adı belirtilirken; her satıra bir bağlantı olacak şekilde listenin hazırlanması gerekmektedir.
  • Alan adı veya alt alan adı reddedilirken başına domain: eklenmesi gerekmektedir.
  • UTF-8 ya da 7-bit ASCII olarak kodlanmış bir metin dosyasının Google’a yüklenmesi gerekmektedir.
  • Dosyanın adının sonu .txt olmalıdır.
  • Yorum eklenmek istenmesi halinde; yorum eklenecek olan satırın başına # işaretinin eklenmesi gerekmektedir. # simgesi dolayısı ile Google bunu yorum olarak saymakta ve tarama esnasında bu satırı dikkate almamaktadır.

Reddedilecek Google Bağlantılarının Listesi Nasıl Yüklenir?

Reddedilecek sayfaların listesi yüklendiğinde; eğer daha önceden yüklenmiş olan bir liste var ise, yeni liste eski listenin yerine geçmektedir. Listenin yüklenebilmesi için öncelikle bağlantıları reddetme aracı sayfasına gidilmesi ve oturum açılması gerekmektedir. Web sitesi seçimi yapılmalıdır. Bağlantıları reddet butonuna tıklanmalıdır. Dosya seç butonuna tıklandıktan sonra da reddedilecek bağlantıların yer aldığı dosyanın seçilmesi gerekmektedir. Google’a yüklenen bu dosyaların Google tarafından işlenmesi birkaç hafta kadar sürebilmektedir. Webin yeniden taranması ve sayfaların tekrar işlenmesi ile beraber reddedilen bağlantılar dizine eklenmektedirler. Reddedilen bağlantıların listesinde yer alan linkler; bağlantılar raporu içerisinde gösterilmektedir.

Google’ın Kullanıcılara Ceza Verme Sebepleri Nelerdir?

Google cezalarının nedenleri şöyledir:

  • Tek bir anahtar kelime ile yoğun link alımı olması durumunda; Google tarafından ceza alınabilmektedir.
  • Alınan bağlantıların sadece anasayfa için olması durumunda; Google ceza verebilmektedir.
  • Gizli içerik barındırmanın cezası bulunmaktadır.
  • Gizli link kullanımı, Google tarafından cezalandırılan durumlar arasındadır.
  • Satın alınmış linkler sebebi ile Google’dan ceza alabilmek mümkündür.
  • Gizli yönlendirme sayfaları olması durumunda; Google ceza verebilmektedir.
  • Kısa yorumlar ile blog, yorum ve link alınması durumunda; Goole bunu tespit ederek ceza verebilmektedir.
  • Ziyaretçi defteri gibi doğallıktan uzak çalışmalar yapılmış ise; Google’ın ceza verme ihtimali bulunmaktadır.
  • Güvenilirliği olmayan backlink paketleri ile Google’dan ceza alınabilmektedir.
  • Doğal olmayan sosyal medya çalışmaları, Google’dan ceza almaya sebep olabilmektedir.
  • Hacklink alımı sonucunda Google cezası ile karşılaşılabilmektedir.
  • Black hat SEO tekniklerinin kullanılması, Google cezalarına tabi bir durumdur.

Google’ın Verdiği Ceza Çeşitleri Nelerdir?

Google cezalarının türleri aşağıdaki gibidir:

  • İlgili sayfaların arama motorundan kaldırılması ile karşılaşılabilmektedir. Deindex cezası olarak da isimlendirilen bir durumdur.
  • Ana anahtar kelimede sıralama kaybının görülmesine sebebiyet vermektedir.
  • Web sitesinin arama sonuçlarından tamamen kaybolması yönünde bir ceza oluşturulabilmektedir.

Google’dan ceza alınmaması için web sitesine gelen bağlantıların kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için bağlantıların kaliteli ve doğal olup olmadıkları gözden geçirilmelidir. Google bağlantıları reddetme aracı ile düşük kalitedeki bağlantılar reddedilmektedir.  Bu sayede Google’dan ceza alma olasılığı düşürülebilmektedir.

Bir Web Sitesine Tek Seferde Kaç Adet Disavow Dosyası Yüklenebilmektedir?

Bir kerede yüklenebilen disavow dosyasının sayısı sadece birdir. Her web sitesi için ayrı disavow dosyasının oluşturulması gerekmektedir. Disavow dosyasının gönderilip gönderilmediği, hangi backlink için dosyanın hazırlandığı görüntülenebilmektedir. Bunun için Google Search Console’da oturum açtıktan sonra bağlantıları reddet kısmının açılması gerekmektedir. Bu sayfadan daha önceden reddedilmiş olan linkler de görülebilmektedir. Reddedilmiş olan linklerin tekrar geri getirilebilmesi mümkündür. Ancak Google’ın bu talebi görüp işleme almasının uzun sürebileceğinin bilinmesi gerekmektedir.

Reddedilen bağlantıları ve disavow dosyalarını kullanıcılar sadece kendileri görebilmektedir. Birine söylemedikleri sürece reddettikleri backlinklerin bilinebiliyor olması gibi bir durum mümkün değildir. Hem Goole hem de Bing bağlantıları reddet menüsünden reddedilen linkleri listelemektedir.

Bing Bağlantıları Reddetme Aracı Nasıl Kullanılır?

Bing ile bağlantıların reddedilmesi için yapılması gerekenler aşağıda açıklanmıştır:

  • Bing web uzmanına giriş yapılarak oturum açılması gerekmektedir. Web sitesinin doğrulaması yapılmalıdır.
  • Sitemi Yapılandır butonuna tıklanmalıdır ve bağlantıları reddet butonu görünmektedir. Backlinkleri reddedebilmek ve görüntüleyebilmek için bağlantıları reddet butonuna tıklanması gerekmektedir.
  • Reddedilecek olan URL’nin girişi yapılmalıdır. Sonrasında ise; reddet butonuna tıklanmalıdır.
  • Reddedilen bağlantılar, bu işlemin yapıldığı tarih ile beraber araçta listelenmektedir.
  • Reddedilen bağlantıların tamamen silinebilmesi için yanlarındaki kutucukların işaretlenmesi ve sonrasında silinmesi gerekmektedir.

Reddedilen Backlinkler Google Search Console’dan Silinir Mi?

Linklerin Search Console’dan silinmesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Google bağlantıları reddetme aracı ile reddedilmiş olan backlinkler SC’de durmaya devam etmektedirler.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Bu aralar çok fazla sitemize kötü niyetli backlinkler yapılıyor, onları da bu yöntemle mi reddediyoruz?

  2. Zararlı backlink engellemeyi yapabilmek çok güzel olmuş, peki bizim engellediğimiz an engelleniyor mu yoksa google tekrar bir kontrol sağlıyor mu?

    1. Merhaba Orhan Bey,

      Hayır tekrar kontrole gerek yok, tek seferlik bir işlem, google bot sitenizi taradığında linkleri engelleyecektir.

  3. Otomatik zararlı backlinkleri engellemesi çok güzel bir şeymiş, kullanacağım yakında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir