Dijital Pazarlama

Harekete Geçirici Mesaj (Call to Action) Nedir?

Harekete geçirici mesaj; kullanıcıların bir aksiyon almaları için sunulan mesajlardır. Harekete geçirici mesajlara örnekler vermek gerekir ise; hemen deneyin, şimdi deneyin, alışverişe başla, 24 saatte kargoda, sadece 99.99 TL, fırsatı kaçırmayın, %80’e varan indirimleri gör gibi mesajlar call to action mesajları arasında olmaktadır. Hem dijital hem de geleneksel pazarlama yöntemleri ile hazırlanan reklamlarda kullanılan bir yöntemdir.

Call To Action Nedir?

Harekete geçirici mesaj; call to action olarak adlandırılmaktadır ve kısaltması da CTA olmaktadır. Görsellerde veya kısa metinlerde yer alan bir mesaj türüdür. Belirli bir amaç için hazırlanan mesajlarda, müşterileri harekete geçirebilmek adına bu kullanılmaktadır. Müşterilerin hangi aksiyonu alması isteniyor ise; o aksiyonun doğru stratejiler ile müşterilere ifade edilmesi gerekmektedir. Doğru pazarlama stratejileri içerisinde call to action tekniğinin kullanılması maddesi de bulunmaktadır. Bir adet harekete geçirici mesajın kullanılması doğru olandır. Ancak içeriğin türüne ve verilmek istenen mesajlara göre değişmekle beraber, birden fazla harekete geçirici mesaj da kullanılabilmektedir. Önemli olan bunu doğru ayarlayabilmektir. Harekete geçirici bir mesaj hazırlamak çok da kolay değildir. Çünkü sadece insanlara bir butonu tıklamalarını söylemek ya da bir ürünü almalarını belirtmek yeterli değildir. Eyleme teşvik eden mesajın taşıması gereken başka özellikler de bulunmaktadır.

Harekete Geçirici Mesajların Özellikleri Nelerdir?

Harekete geçirici mesajların niteliklerine bakıldığında şunlara rastlanmaktadır:

  • En önemli özelliği, insanları istenen web sitesine yönlendiriyor oluşudur.
  • Sabit bir kullanım yeri bulunmamaktadır. Doğru yerde kullanıldığı sürece sayfanın herhangi bir yerinde, makale içerisinde, bir buton üzerinde veya reklam bannerında yer alabilmektedir.
  • İlgi çeken ve aksiyona teşvik eden mesajlardır.
  • Markanın tüketiciden beklentisinin en net hali ile ifade edilişidir.
  • Kullanıcıların dönüşüm oranlarını %20 oranında arttıran bir mesajdır.
  • Eyleme çağrı anlamına da gelen call to action yöntemi; çeşitli analizler yardımı ile kullanım yerlerine göre farklılık göstermektedir.

Etkili Bir Harekete Geçirici Mesaj İçin Neler Yapılması Gereklidir?

Harekete geçirici mesajlar oluşturabilmek için dikkat edilmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:

  • Göz alıcı bir tasarım yaratılması gerekmektedir. İnsanların sayfa içerisinde bu mesajı fark edebiliyor olmaları gerekmektedir. Renk ve boyut olarak site tasarımı ile bir uyum içerisinde olması gerekmektedir.
  • Hem kısa hem de özgün mesajların verilmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekir ise; sadece tıklayın ya da gönder şeklinde verilen mesajlar doğru bir call to action örneği değildir. İnsanların ilgisini çekmemektedir. İlgi çekebilmek için biraz daha yaratıcı olmak gerekmektedir.
  • Mesaj içerisinde, tıklandığında elde edilecek olanın ne olduğu hakkında fikir verecek bir noktanın olması gerekmektedir. Web sitesi içerisinde call to action içeren bir mesaja tıklandığında; herhangi bir form mu açılacağını, indirme işleminin mi başlayacağını, başka bir sayfaya mı yönlendirileceğini, deneme sürümü ile mi karşılaşılacağını bilmeleri gerekmektedir.
  • Call to action mesajları ile yönlendirilen sayfaların açılış sayfası olması tavsiye edilmektedir. Herhangi bir sayfaya yönlendirilmesi durumunda yeterli bir verim alınamadığı görülmüştür. Bu yüzden istenen eyleme özel bir sayfa hazırlanması beklenmektedir. Satış döngüsüne yönelik özel sayfaların oluşturulması gereklidir. Buna göre; call to action mesajları ile iletişim sayfasına yönlendirilmesi veya markayı sıfırdan yeni tanıyan birini direkt deneme sürümünü indirecek bir call to action mesajının olduğu sayfaya aktarmak doğru değildir.
  • Mesajların direkt olarak bir harekete teşvik ediyor olması gerekmektedir.
  • Kısa, net ve karmaşadan uzak ifadeler ile mesaj hazırlanmalıdır. Kullanıcıların tek seferde okuyarak anlayabilecekleri ve kendilerine vaat edilen indirim veya hediye çeklerinin olduğu sayfalara yönlendirilmeleri, markaya olan güvenlerini arttırabilecek etkenlerdir.

Harekete Geçirici Mesajlar İçin A/B Testi Nedir?

Call to action A/B testi; yapılacak olan eylem çağrısının nasıl en verimli hale getirileceğini anlamak için kullanılan bir yöntemdir. Harekete geçirici mesaj üzerinde uygulananların getirdikleri tıklama sayılarına bakılması ve sonrasında bunlar üzerinde çeşitli değişiklikler yaparak yeni tıklama sayıları ile karşılaştırılması gerekmektedir. A/B testi, gözlemlerden yola çıkarak yapılan ve call to action mesajlarını iyileştirmeyi hedefleyen bir testtir. Bazı metrikler üzerinden bu test yapılmaktadır. A/B testini örnek ile açıklamak gerekir ise; call to action butonunun boyutu ele alındığında, iki farklı boyuttaki tıklama oranlarının belirlenmesi gerekmektedir. Boyutlardan biri A, diğeri B olmaktadır. Buna göre hangisinin tıklama oranı fazla ise o seçilmelidir. Ardından bu test diğer metrikler için de sıra ile yapılmalıdır. Bütün metrikler değerlendirildikten sonra; tıklama oranları hangisinde fazla ise onlar seçilerek bir call to action butonu elde edilmektedir. A/B testi tek seferlik bir test değildir. Belirli aralıklar ile yapılması ve çıkan sonuçlara göre güncellemelerin yapılması gerekmektedir. Tıklama oranındaki yükseklik ancak bu şekilde korunabilmektedir.

Harekete Geçirici Mesajlar İçin A/B Testi Metrikleri Nelerdir?

Call to action A/B testi metrikleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Call to action butonlarının üzerinde ne yazdığı ile ilgili A/B testinin yapılması gerekmektedir. Tıklama oranını arttran mesaj ne ise o kullanılmalıdır.
  • Harekete geçirici mesajın verildiği butonun rengi önemsenmelidir.
  • Buton büyüklüğünün kıyaslanması ve hem web sitesi için hem de ziyaretçiler için uygun boyuttaki butonların tercih edilmesi gereklidir.
  • Butonların şekilleri insanların ilgisini çekmek bakımından oldukça etkili olmaktadır.
  • Call to action butonunun sayfa içerisinde bulunduğu yere göre tıklama oranında ciddi bir değişim olabilmektedir.
  • Butonun arka planına bakıldığında oluşan kontrast, müşterilerin tıklama oranlarını etkilemektedir.
  • Özel indirim içerip içermemesine göre butonlara A/B testi yapılmalıdır.
  • Kampanyanın bitiş tarihi içermesine göre tıklama oranındaki değişim analiz edilmelidir.
  • Sadece kısıtlı bir grup için harekete geçirici mesaj bildirdiğinin buton üzerinde belirtilip belirtilmemesinin ne derece doğru olduğu ile ilgili bir analiz yapılması gerekmektedir.

Harekete Geçirici Mesaj Nedir

Harekete Geçirici Mesajlar İçin İpuçları Nelerdir?

Call to action tüyolarına bakıldığında; Avrupa’da 100 kişi üzerinden bir araştırma yapılmıştır ve bu araştırma sonuçları etkili call to action stratejisi belirleyebilmelerine yardımcı olabilmek amacı ile insanlar ile paylaşılmıştır. Hedef kitleye, verilecek olan mesaja, amaçlanan duruma göre bu veriler değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden bu oranlara göre uygulamadan önce kendi harekete geçirici mesajı için markaların bir A/B testi yapmaları gereklidir. Bu araştırma kapsamında dikkat çeken bazı ipuçları aşağıda belirtilmiştir:

  • Web sitesinin dizaynı ile uyumlu olmasının gerekmesi ile beraber, canlı renklerin kullanılması gerektiği belirtilmiştir. 100 kişinin %31’i turuncu rengini tercih ederken; %20’si kırmızı, %17’si mavi, %15’i yeşil ve geri kalan %17’si de diğer renkleri tercih etmektedir.
  • Call to action butonlarının boyutlarının çok büyük veya çok küçük seçilmemesi gerekmektedir. 100-150 px boyutu %39 oranında tercih edilmiştir. 150-200 px boyutu %34 oranında, 200 px ile 100 px arasındaki boyut %18 oranında ve 100 px’den daha küçük olanların ise %9 oranında tercih edildiği belirtilmiştir.
  • Harekete geçirici mesajların bulunduğu butonların şekillerine bakıldığında; oval butonların dikdörtgen butonlara göre daha fazla tıklama aldığı görülmektedir. Oval butonlar %58 oranında tıklama açısından fayda sağlarken, dikdörtgen butonlar %42 oranında tıklama getirmektedir.
  • Düzenin nasıl olması gerektiğine bakıldığında; kurumsal, gradyan, taslak ve gölge üzerinden bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaya göre; gölgenin oranı %25, taslağın oranı %27, kurumsalın oranı %58 ve gradyanın oranı da %69 olmaktadır. Tıklama oranını daha fazla arttırabilmek için gradyanın daha mantıklı bir seçim olduğu da buradan çıkartılabilmektedir.

En Çok Kullanılan Harekete Geçirici Mesajlar Nelerdir?

Sık tercih edilen call to action mesajlarına bakıldığında; bu mesajların genel olarak kelimeler ve cümleler ile verildiği görülmektedir. Bir ürünün veya hizmetin tanıtılması ile beraber; metinler veya görseller kullanarak bu ürün ile ilgili aksiyon alınabilmesi için teşvik etmek için kullanılmaktadır. Genellikle emir kipi kullanılarak oluşturulmaktadır. Reklam billboardlarında, bannerlarda, metin reklamlarında ve tanıtıcı materyallerde bulunan call to action butonları; genellikle bir forma, telefon numarasına veya web sitesi linkine yönlendirmek için kullanılmaktadır. En fazla kullanılma amacı ise iletişim formu doldurabilmeye teşvik etmesidir.

Harekete Geçirici Mesaj Örnekleri Nelerdir?

Call to action örneklerinden bazıları şu şekildedir:

  • Sosyal bir kanıt sunarak harekete geçirici mesaj verilebilmektedir. İnsanlar bir marka, ürün veya hizmet ile ilgili daha önceki kullanıcıların güvenle hizmet aldığını gördüklerinde daha kolay harekete geçebilmektedirler. Oy, puan veya sayı gibi veriler belirtilebilmektedir. Örnek vermek gerekir ise; bir kitap ile ilgili call to action çağrısında bulunacak olan bir web sitesi, daha önce 9.264 kişinin bu kitabı satın aldığını ve e-mail adresini girerek butona tıklayanların da bu kitabı ücretsiz edinebileceğini belirttikleri bir mesaj vermişlerdir.
  • Yeniden hedeflenecek olan bir kitleye kişiselleştirilmiş reklam sunarken call to action mesajı için indirimler sunulabilmektedir. Bu sayede daha önce ilgili ürünü bilen kişi, almaktan vazgeçmiş olsa da sunulan indirimler ile beraber tekrar ürünü almaya odaklanabilmektedir. E-ticaret siteleri bu durumu uygularken; müşterilerinin daha önce sepete ekledikleri fakat satın alımını yapmadıkları ürünler için geçerli olan indirim kuponları sunma yolunu tercih etmektedirler. Red Beard Coffee markası ise; Facebook Carosel reklamı ile sadece belirli bir kitle için %50 indirim kazan mesajı ile harekete geçirici mesaj kullanmıştır.
  • Satışı yapılan ürün ile ilgili müşterilerin yaşadıkları genel problemlere dikkat çekerek, müşterilerin ilgili markayı tercih etmesi durumunda bu problemleri yaşamayacağına dikkat çekilmesi gerekmektedir. Çözümün kendi markasında olduğunu vurgulayan bir call to action mesajı verilebilmektedir. Twenty20 bunun için kötü stok görsellerle yetinmeyip, gerçek dünya görsellerini kullanabilmek için kendisini tercih etmelerine yönelik bir harekete geçirici mesaj ile web sitesinin trafiğini arttırmıştır.
  • Kullanıcıların isteklerinin ve beklentilerinin en açık ve pozitif şekilde belirtildiği mesajlar verilebilmektedir. Buna örnek ise Neil Patel markasıdır. Kullanıcılara direkt olarak, daha fazla trafik ve daha fazla satış isteyip istemediklerini sorarak mesaj vermektedir. Bu mesaj ise direkt olarak web sitelerini yazacakları ve Neil Patel ile iletişime geçecekleri forma yönlendirmektedir. Bu sayede sadece gerçekten ihtiyacı olanlar Neil Patel ile iletişime geçmektedir.
  • Daha basit ama daha sempatik şekilde mesaj verilebilmektedir. Bir firma; çirkin bir el yazısı ile müşterilerinden bir sonraki arabalarını bulmasına izin vermelerini ve bunun çizmekten daha kolay olacağını yazdığı bir mesaj yayınlamıştır.
  • Instagram’da bio kısmında kalın olarak ve farklı renkte yazılmış olan linkler de markaların sosyal medyada kullandıkları call to action mesajlarındandır.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Makaleleriniz gerçekten çok uzun ve çok kaliteli. Ellerinize sağlık Çağan Bey, sitenizde bülten var mı kayıt olmak isterim. 🙂

  2. Herkesin etrafında bu tarz hareket geçiren mesajlar veren arkadaşları olmalı diye düşünüyorum. Bazen insan kendi kendine karamsarlığa düşebilir veya -iş alanında- durgun hale geçebilir.

  3. Son bir kaç senedir kargolama, indirim ve şu günü bu günü gibi harekete geçirici mesajları çok görmeye başladık. Git gide Türkiye piyasasında da şirketler bu tarz planlamalara çok önem vermeye başladı.

  4. Ellerinize sağlık çok güzel bir konu olmuş, blogunuzu severek takip ediyorum. 🙂

  5. Konu başlığı dikkatimi çekti, okurken daha da çok meraklandım ve örneklerle hayran kaldım. Bu şekilde piyasada yer edinmek ileride ki tek hedefim diyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir