Dijital Pazarlama Kuralları ve Stratejiler
Dijital pazarlama kurallarına ve stratejilerine bakıldığında; marka itibarını arttırmak, markaların rekabet alanlarını eşitlemek odaklı şekillenmektedir. Dijital Pazarlama daha az maliyetli bir yöntem olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca yapılan harcamaya göre çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Şirketlerin ve markaların büyüklükleri fark etmeksizin, bütün markaların kullanabileceği bir pazarlama yöntemidir. Oldukça çeşitli pazarlama kanalları sunmaktadır. İnsanların çevrimiçi ortamda daha fazla zaman harcadığı bir dünyada, potansiyel müşterilere de ulaşabilmek için en etkili yöntem dijital pazarlama yöntemleridir. Çevrimiçi pazarlama kabalları ile ilgili izlenecek olan yolun belirlenmesi dijital pazarlama stratejisi olmaktadır. Bir stratejinin belirlenebilmesi için ise öncelikle bu stratejinin uygulanacağı hedef kitlenin tanınması gerekmektedir.
Dijital Pazarlamanın Kuralları Nelerdir?
Dijital pazarlama adımları aşağıda verilmiştir:
- Öncelikle hedef kitlenin bir ürünü veya hizmeti fark edebilmesinin sağlanması gerekmektedir. Bunun için dijital pazarlama kanalları kullanılarak fark edilirlik elde edilmelidir.
- Hedef kitleyi elde ettikten sonra bu kitlenin belirli bir işlem gerçekleştirmesinin sağlanması gerekmektedir. Bu işlemler satılan ürünün satın alımı, form doldurulması, teklif talebinde bulunulması gibi işlemler olabilmektedir. Hedef kitlenin bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için ise kullanılabilirlik, erişilebilirlik, müşteri tipine göre kişiselleştirme, ödeme seçenekleri ve optimizasyonlar gereklidir.
- Hazırlanan platformlar ve ortaya çıkarılan işler analiz edilmelidir. Aynı zamanda bu işlerin geliştirilmesi için rakiplerin kriterleri ile karşılaştırılması, çeşitli testlerin yapılması gerekmektedir.
- Belirli bir trafik elde edildikten sonra bu trafiğin korunmasına ve büyültülmesine önem verilmelidir. Bunun için de çeşitli fikirlerin üretilmesi gereklidir. Örnek vermek gerekir ise; alışveriş yapan bir müşterinin bir sonraki siparişi için bir indirim kodu gönderilmesi veya her alışverişinde hesabına puan yüklenmesi gibi fikirler ile trafik ve hedef kitle korunabilmektedir. Ayrıca daha önce alışveriş yapanlara toplu e-postalar ile çeşitli fırsatlar sunmak da kitleyi korumak için önemlidir.
Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?
Dijital pazarlamanın yararları aşağıda belirtilmiştir:
- Markaya belirli bir bağlılığın olması ve kurumsal imajın oluşabilmesi gibi avantajları bulunmaktadır.
- Dijital platformlarda geniş kitlelere ulaşabilmek daha kolay ve daha kısa sürede mümkün olmaktadır. Bu yüzden markanın internette daha fazla tanınır olmasını ve daha da geniş kitlelere ulaşabilmesini sağlamaktadır.
- Markanın daha az harcama ile daha fazla para kazanabilmesini sağlamaktadır.
- Dijital pazarlama ile beraber olumlu yönde bir büyüme elde edebilmek mümkün olmaktadır.
- İnteraktif iletişimin artmasını sağlamaktadır.
- Müşteri davranışlarının daha tahmin edilebilir olmasını sağlamaktadır.
Bütünleşik Dijital Pazarlama Stratejisinin Önemi Nedir?
Bütünleşik dijital pazarlama faaliyeti; farklı dijital kanallarda ortak bir amaca hizmet eden kampanyaların yapılmasıdır. Birden fazla dijital kanalın seçilmesi gerekmektedir. Seçilen dijital kanalların ayırt edici özellikleri ile kullanıcıların davranışlarına göre potansiyel müşterileri segmentlere ayırma işlemi yapılmaktadır. Müşterilerin alışveriş deneyimlerinde iyileştirme yapabilmek için dijital kanallar arasında kampanyalardaki geçişler bir entegre halinde yürütülmektedir. Olası kriz durumlarını da düşünerek çeşitli senaryolar oluşturulmaktadır ve bu senaryolar üzerinden plan geliştirilmektedir. Bütünleşik dijital pazarlama stratejisi ile beraber tutarlı ve çelişkili olmayan kampanyalar yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Pazarlama kanalları arasında mantıksal bir bağlantı kurulabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca kampanya sürecindeki pazarlama akışı da devamlı olmaktadır.
Dijital Pazarlamanın Kapsamı Nedir?
Dijital pazarlama çerçevesindeki pazarlama kanalları aşağıda sıralanmıştır:
- Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlaması dijital pazarlama kapsamındadır.
- İçerik pazarlaması ve otomasyonunu kapsamaktadır.
- Influencer pazarlama dahildir.
- Veri tabanlı pazarlama dijital pazarlama çerçevesindedir.
- Dijital pazarlamanın kapsamına e-ticaret pazarlaması girmektedir.
- Sosyal medya pazarlaması ve optimizasyonu dijital pazarlama kapsamındadır.
- E-mail pazarlaması dijital pazarlama kanallarından biridir.
- Görüntülü reklam pazarlaması dijital pazarlama için kullanılmaktadır.
- E-kitaplar, mobil uygulamalar ve oyunlar dijital pazarlama için kullanılmaktadır.
- İnternet dışı, akıllı telefonlara yönelik pazarlamalar yapılmaktadır.
- Online davranışsal reklamcılık yapılabilmektedir.
- Dijital pazarlama kapsamında yeniden pazarlama faaliyetleri yürütülebilmektedir.
- Satış ortaklıkları dijital pazarlama kapsamındadır.
- Mobil pazarlama dijital pazarlama çerçevesindeki faaliyetlerdendir.
Dijital Pazarlama İle Geleneksel Pazarlamanın Farklılıkları Nelerdir?
Dijital pazarlama ve geleneksel pazarlamanın ayırt edici özelliklerine bakıldığında; geleneksel pazarlamada geleneksel araçlar kullanılırken, dijital pazarlamada dijital araçlar kullanılmaktadır. Baskı, televizyon, telefon gibi araçlar ile yapılan faaliyetler geleneksel pazarlamaya girmektedir. Dijital ile gelenekselin ayrıldığı noktalar ise; maliyet, iletişim, zaman, kapsam, kullanılabilirlik, deneyim sunumu, çalışan kişiler ve kullanılan dil gibi konulardır. Geleneksel pazarlama yöntemleri maliyet açısından daha pahalıya denk gelmektedir. Özellikle yapılan son zamlar ile beraber değerlendirildiğinde; bir baskı ile insanlara ulaşabilmek, herhangi bir dijital pazarlama yöntemi ile insanlara ulaşabilmeye göre çok daha pahalıya denk gelmektedir. Dijital pazarlama yöntemleri kullanıldığında interaktif bir şekilde kullanıcılar iletişimde olabilmek mümkündür. Ancak geleneksel pazarlamada hedef kitle ile iletişime geçebilmek mümkün değildir. Dolayısı ile geri dönüşlerin takibini yapabilmek zorlaşmaktadır. Dijital pazarlama kanalları çok fazla çeşitliliğe sahip olduğu için farklı internet kullanıcılarına ulaşabilmek de mümkün olmaktadır. Ancak geleneksel pazarlamada bu samimi ve çeşitliliğe sahip dili kullanabilmek pek mümkün olmamaktadır. Dolayısı ile dijital pazarlama daha yenilikçi, eğlendirici ve aynı zamanda da bilgilendirici olurken; geleneksel pazarlama sadece öğretici bir role sahiptir. Geleneksel pazarlama daha dikte edici bir üsluba sahipken, dijital pazarlama seçenekler içerisinden kendisini seçmesi için bir ürünü sunmaktadır.
Sosyal Medya İçeriklerinin ve Reklamlarının Kuralları Nelerdir?
Sosyal medya üzerinden yapılan reklamlarda dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:
- Farklı ve özgün olmaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
- İçerik paylaşmış olmak için değil, belirli bir amaca hizmet eden bir içeriği paylaşmak gerekmektedir.
- Paylaşımların düzenli aralıklar ile yapılması gerekmektedir. Bu yüzden her paylaşım için belirli bir saat veya gün aralığı önceden ayarlanmalıdır.
- Müşteri profilinin önceden belirlenmesi gerekmektedir ve bu profilin ilgisini çekebilecek şekilde reklamlar ayarlanmalıdır.
- Reklamlar ile neyin hedeflendiğinin doğru belirlenmesi gerekmektedir.
- Sosyal medya pazarlaması konusunda bilgi olarak eksik olunması durumunda bir uzmandan destek alınabilmektedir. Ayrıca sosyal medya paylaşımlarının devamlılığı açısından bir sıkıntı yaşanması durumunda da çeşitli araçlar kullanılabilmektedir.
Sosyal medya gelişen teknoloji ile beraber sık kullanılan bir platform olduğu için markaların bu alanda yapacakları çalışmalar konusunda ekstra dikkatli olmaları gerekmektedir. Bir strateji belirlemeden paylaşımlar yapılmamalıdır.
Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?
SEO olarak da bilinen arama motoru optimizasyonu; markaların web sitelerinin arama sonuçlarında üst sırada çıkabilmesi için yaptıkları çalışmalara verilen isimdir. Öncelikle bir yazının konusunu, sonra bu yazıda kullanılacak olan anahtar kelimeleri belirlemek gerekmektedir. Bununla ilgili güncel kuralların takip edilmesi ve kuralların değişmesi durumunda da gerekli güncellemelerin yapılması gerekmektedir. Doğru hedefin ve stratejinin belirlenmesi durumunda SEO çalışmalarından verim alabilmek mümkündür. Ayrıca kullanıcıların edinecekleri deneyimi merkez haline getirerek çalışmaların planlanması gerekmektedir. SEO çalışmaları hemen karşılık alınabilecek çalışmalar değildir. Bu yüzden sabırlı olunması gereken bir konudur.
İçerik Pazarlaması Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
İçerik pazarlamasının önemli noktalarına bakıldığında; pazarlama stratejisinin, yönteminin ve faaliyetinin hem özgün hem de farklı olması gerekmektedir. Doğru ögeler ile doğru stratejiyi izlemeye özen gösterilmelidir. Ayrıca yürütülen faaliyetin daha güçlü olabilmesi için video, resim, infografik gibi güçlü çalışmalar ile beraber harmanlanması gerekmektedir. İçerik pazarlamasını ortaya çıkartabilmek için kullanıcıların etkilenebileceği bir durumu yazı diline veya görsel dile çevirmek gerekmektedir. Ayrıca bu içeriğin güvenilir kaynaklar tarafından paylaşılması da markaya duyulan güven duygusunu arttıran unsurlar içerisindedir. Bu yüzden sosyal medyada bulunan, güvenilir sayılan ve yüksek takipçisi olan kişilerden paylaşım konusunda yardım alınabilmektedir.
Google Ads Reklamları Tercih Edilmeli Midir?
Google Ads’in tercih sebebine bakıldığında; Google arama motoru üzerinden reklam verilebilmesini sağlayan ve reklam yönetiminin doğru bir şekilde yapılabilmesini hedefleyen bir pazarlama yöntemi olmasıdır. Hedef kitleye toplu bir şekilde ulaşabilmeyi sağlamaktadır. Firmaların firma büyüklüklerine veya hedef kitlelerine göre yürüttükleri çalışmaları özelleştirebilecekleri bir yöntem olmaktadır. Google Ads kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
- Hitap edilecek olan kitlenin doğru belirlenmesine önem verilmelidir.
- Yürütülen tanıtım faaliyetlerinin doğru olduğundan emin olunmalıdır.
- Reklam saatlerinin ve reklamın gösterileceği yerin belirlenmesi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir.
- Başlık konusunda reklam metni kadar detaylı bir çalışma yürütülmelidir. İnsanlar direkt başlığı gördükleri için insanları harekete geçirecek ve onların ilgisini çekecek bir başlık tercih edilmelidir.
- Markanın web sitesinin maksimum derecede optimize edilmesi gerekmektedir.
Mobil Pazarlamanın Önemi Nedir?
Mobil pazarlamanın kullanımı göz önüne alındığında; gelişen teknoloji ile beraber akıllı cihazların kullanımı daha da artmaktadır. Dolayısı ile de insanlar bir ürün satın alırken veya herhangi bir işlem yaparken mobil cihazları kullanmaktadır. Son 10 yıl içerisinde gittikçe artış gösteren mobil cihaz kullanımı; Türkiye sınırları içerisinde %92 oranına kadar ulaşmıştır. Bu yüzden pazarlama faaliyetlerinde de mobil kanalların atlanmaması gerekmektedir. İnsanlara daha kısa sürede, daha kolay şekilde ulaşabilmeyi sağlayan bu pazarlama kanalı; SMS aracılığı ile veya uygulama bildirimleri göndererek reklam faaliyetlerinin yürütülebilmesini sağlamaktadır.
E-Posta Pazarlamacılığı Nasıl Olmalıdır?
E-posta pazarlama yöntemine bakıldığında; ne kadar zaman geçerse geçsin eskimeyen yöntemlerden biri olarak göze çarpmaktadır. Özellikle şirket bünyesinde daha sık kullanılan e-postalar aracılığı ile yürütülen pazarlama faaliyetleri daha ölçülebilir ve daha uygundur. Doğru stratejinin uygulanması durumunda da birçok pazarlama kanalına göre daha fazla getiri elde edilebilmesini sağlayabilmektedir. E-posta pazarlaması ile dönüşüm oranını arttırabilmek için yapılabilecekler şu şekildedir:
- Kullanıcıların e-postaları okuyup okumadığı test edilebilmektedir.
- Müşterilerin ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre uygun listeler hazırlanarak; bölünmüş listeler ile her kullanıcıya aradığı içerik sunulabilmektedir.
- E-postaların gönderilme zamanına ve gönderilme sıklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanıcıların e-postaları açma oranlarının daha yüksek olduğu saat aralıklarında, onları sıkmayacak periyotlarda e-posta gönderimi yapılması gerekmektedir. Böylece dönüşüm oranında artış sağlanabilmektedir.
Dijital Pazarlama İçin Kurumsal Web Sitesi Kurulmalı Mıdır?
Kurumsal web sitesinin gerekliliği düşünüldüğünde; dijital pazarlama faaliyetlerinin daha verimli bir şekilde yürütülebilmesi için markaların kurumsal bir web sitesinin olması zorunludur. Web sitelerinin tasarımı ise oldukça önemlidir. Dijital Pazarlama faaliyetleri yürütülürken daha fazla geri dönüş alabilmek adına web sitesin kullanımının kolay olması gerekmektedir. Müşteri odaklı, yaratıcı bir tasarıma sahip, hızlı ve kullanıcıların anlamadıkları noktalarda web sitesinde bir işlemi nasıl yapabileceklerini görebilecekleri bir web sitesi olmalıdır. Web sitesinin tasarımı konusunda karar verilirken, hedef kitlenin ilgi alanları da dikkate alınmalıdır. Ayrıca verilecek olan reklamlarda web sitesine yönlendirildiğinde, doğru sayfanın seçilebilmesi de büyük önem taşımaktadır.
Dijital pazarlama günümüzde çok önemli bir hal almaya başladı. Bu alanda iyi olmak istiyorsanız, stratejilerinizi çok iyi kurmak zorunda kalıyorsunuz. Rekabet yapmak ve aynı zamanda satış yapabilmek günümüzde çok zor. 🙂
Dijital pazarlama 2020’nin gözdesi olacak bence, hep beraber göreceğiz. 🙂