Sosyal MedyaSosyal Medya Reklamcılığı

Sosyal Medya Yönetim Araçları

Sosyal medya yönetimi için kullanılan araçların isimleri aşağıda belirtilmiştir:

  • HootSuite
  • Buffer
  • IFTTT
  • TweetDeck
  • SpredFast

Yukarıda belirtilen uygulamalar, sosyal medya yönetimi esnasında en fazla tercih edilenler arasında yer almaktadır. Birden fazla sosyal medya hesabı bulunan ve bu hesapların her birini kontrol altında tutmak isteyen kişiler ya da firmalar, sosyal medya yönetimi için belirtilen araçları kullanmak zorundadır. Sosyal medya araçları sayesinde, her bir hesapta meydana gelen etkileşimlere anında dönüş yapılabilir ve bu etkileşimlerin analizleri belirlenebilir.

HootSuite Sosyal Medya Yönetim Aracının Özellikleri Nelerdir?

HoohSuite aracı üzerinden sosyal medya yapmak için belirtilen detaylar aşağıdaki gibidir:

  • En fazla tercih edilen sosyal medya yönetim aracıdır.
  • Bireysel kullanıcılar ya da şirketlere ait hesapların yönetilmesi için kullanılabilir.
  • Aynı anda bütün sosyal medya hesaplarının, tek bir panel altında yönetilmesini sağlar.
  • 25 ve üzeri sayıdaki sosyal medya uygulamasının yönetimi için entegre edilmiştir. Aynı anda istenilen sayıda sosyal medya hesabı koordine edilebilir.
  • Sosyal medya hesapları için iş akışı takibi, analiz, koordine ve planlama hizmetleri sunmaktadır.
  • Twitter, Facebook, Google+, WordPress ve LinkedIn gibi çoklu uygulamaların yönetiminde en iyi sonuçları çıkarmaktadır. Ayrıca bu hesaplar üzerinden, aynı anda paylaşım yapılmasını sağlamaktadır.
  • HootSuite uygulaması, kendine özel analiz sistemine sahiptir. Bu sistem sayesinde, seçili anahtar kelimeleri takip edebilir ve doğru yerde kullanılması için gerekli verileri hazırlayabilir.
  • HootSuite uygulaması içerisinde, ücretsiz bir yönetim paketi bulunmaktadır. Sosyal medya hesapları için fazladan talepler yapılacağı zaman, ücretlendirmeler devreye girecektir.

Buffer ile Sosyal Medya Yönetimi Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Buffer sosyal medya yönetim aracı kullanılarak, büyük şirketlerin sosyal medya hesapları kontrol altına alınabilir. Birden fazla hesabı bulunan ve tüm bu hesapların yönetimini aynı anda gerçekleştirmesi gereken kişiler, Buffer uygulamasıyla bu işlemi kolaylıkla tamamlayabilir. Buffer uygulaması sayesinde, bütün sosyal medya hesapları tek bir çatı altına toplanır ve bu panel üzerinden tüm yönetim işlemleri gerçekleştirilir. HootSuite uygulamasıyla, birçok konuda benzerlik göstermektedir. Buffer sosyal medya yönetim aracını önemli kılan yönü, sosyal medya hesaplarında paylaşılacak içerikler için tavsiyeler oluşturmasıdır. Buffer uygulaması, kullanıcıların kolayca öğrenebileceği şekilde hazırlanmıştır. Mobil uygulama desteği sayesinde, tüm cihazlarda açılabilir ve her türlü cihaz üzerinden sosyal medya yönetimi gerçekleştirilebilir. Bireysel kişilere ait sosyal medya hesaplarıyla, şirketlere ait sosyal medya hesaplarının yönetimleri için farklı farklı kullanıcı paketlerine sahiptir. İlk üç hesabın kullanımı için ücretsiz hizmet sağlamaktadır. Üç hesaptan daha fazlasının yönetimi talep edildiğinde, ücretlendirme başlayacaktır.

IFTTT Üzerinden Sosyal Medya Yönetimi

IFTTT sosyal medya aracı kullanılarak, aynı anda pek çok sosyal medya hesabı birbirine bağlanabilir ve tüm sosyal medya hesaplarının bit bütün halinde işlenmesi sağlanabilir. IFTTT uygulamasına üye olunduktan sonra, sosyal medya yönetimi için seçimler yapılmalıdır. “Tetikleyici Kanal” ya da “Tetikleyici Hareket” gibi farklı görev seçimleri yapılarak, tüm hesaplar arasındaki otomasyon sağlanabilir. Tetikleyici hareketlerin seçilmesinin sağladığı getiri, bir sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımın, aynı anda diğer sosyal medya hesaplarına da aktarılması ve bu kanallar üzerinden de paylaşımın sağlanmasını temsil etmektedir. Sosyal medya hesaplarının birbirine bağlanmasının yanında, cep telefonları ve e-posta adresleri de IFTTT sayesinde birbirine bağlanabilir. IFTTT uygulamasıyla sosyal medya yönetimi yaparken, her uygulama kombinasyonu adına yeni bir görev oluşturulabilir ve bu kombinasyonlar sayesinde, zincirleme bir görev dağılımı planlanabilir.

TweetDeck Sosyal Medya Yönetim Hesabının Detayları Nelerdir?

TweetDeck uygulaması kullanılarak, sadece Twitter hesapları için sosyal medya yönetimi gerçekleştirilebilir. Twitter hesabında yer alan paylaşımları yönetmek, hashtagleri takip etmek ya da paylaşılan tweetleri belirli bir plan içerisinde yürütmek amacıyla kullanılmaktadır. TweetDeck uygulaması, daha önceki zamanlarda Facebook için de hizmet vermekteydi. Ancak kısa zaman önce, Twitter tarafından satın alındı ve sadece Twitter için yönetim yapacak şekilde güncellenerek, yeniden düzenlendi. TweetDeck uygulaması, tamamen ücretsiz olacak şekilde, Twitter kullanıcılarına hizmet vermektedir.

SpredFast Sosyal Medya Yönetim Uygulaması

SpredFast uygulamasının kullanım alanı, genellikle kurumsal firmaların sosyal medya hesaplarını yönetimine uygundur. Sosyal medya hesaplarından bir tanesinde yer alan kampanyalar, farklı hesaplardaki kampanyalarla karşılaştırılabilir ve bu karşılaştırma sonucunda yapılan analizlerle en doğru sonuca ulaşılabilir. Kullanıcıların kolaylıkla anlayabilmesi için oldukça basit bir ara yüz planlamasıyla tasarlanmıştır. Kurumsal firmalara hizmet verdiği ve her alandaki sosyal medya yönetimine olanak sağladığı için fiyatı, diğer sosyal medya yönetim araçlarından daha pahalıdır.

Sosyal Medya Yönetimi Ne İşe Yarar?

Sosyal medya yönetiminin kullanımı sayesinde, tüm hesapların tek bir panel altından idare edilmektedir. Birden fazla sosyal medya hesabı bulunduğu zaman, tüm bu hesapları tek tek kontrol etme ve günlük olarak veri analizi yapma şansı ortadan kalkmaktadır. Ancak bütün hesapları bir araç altında toplamak, sosyal medya hesaplarının düzenli olarak kontrol edilmesini ve sürekli veri analizi yapılmasını sağlamaktadır. Sosyal medya yönetim araçları sayesinde, hesaplarda ortaya çıkan sorunların nasıl giderileceği belirlenmektedir. Sosyal medya krizlerinin anlık olarak kontrol altına alınabilmesi için sosyal medya hesaplarının bir yönetim aracına bağlı bulunması gerekir. Sosyal medya hesaplarında yapılacak paylaşımların nasıl olması gerektiği ya da sosyal medya hesaplarında gerçekleştirilecek marka bilinirliği uygulamalarının düzen sıralaması gibi işlemlerin tamamı, sosyal medya yönetim araçları tarafından sağlanmaktadır. Kurumsal firmaların sahip oldukları sosyal medya hesapları üzerinden marka bilinirliği ve marka yönetimi işlemlerinde de rehberlik yapmaktadır.

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal Medya Yönetimi Yapmanın Önemi Nedir?

Sosyal medya hesaplarının yönetimi yapılarak, üretilen içeriklerin takibi gerçekleştirilmelidir. Sosyal medya hesaplarının belirli bir yere gelmesi ve kullanım amaçlarına hizmet etmesi için sosyal medya yönetim araçlarından en az bir tanesine sahip olmak gerekir. Sosyal medya yönetimi sayesinde, kitlelerle nasıl etkileşim kurulacağı, sosyal medya hesaplarının daha fazla kişiye erişmesi için ne türden stratejiler izleneceği kolaylıkla belirlenebilir. Sosyal medya hesaplarında yer alan paylaşımların görüntü analizleri, kalite kontrolleri ve paylaşım tavsiyeleri, hesap yönetim araçları tarafından koordine edilmektedir. Özellikle çok fazla takipçiye sahip olan kişi ya da kuruluşlar, sosyal medya hesaplarını tek bir çatı altında yönetmek zorundadır. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için de sosyal medya yönetim araçlarına ihtiyaç duyulacaktır. Kurumsal firmaların sosyal medya hesaplarını kullanma amacı, müşteri potansiyelini artırmak ve ürün pazarlamasını sağlayarak marka bilinirliğini oluşturmaktır. Sosyal medya yönetim araçları olmadan, marka bilinirliği ya da farklı alanlardaki marka stratejileri hayata geçirilemez.

Sosyal Medya Hesaplarının Yönetilmesinin Sağladığı Getiriler Nelerdir?

Sosyal medya yönetiminin faydaları şu şekildedir:

  • Hedef kitleden çok daha fazlasına erişilmesi sağlanmaktadır.
  • Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan reklamlar, marka bilinirliğini ve marka kimliğini sağlamlaştıracaktır.
  • İçerik yönetimi stratejileri sayesinde, hesaplarda yer alan içeriklerin yüksek kalitede olması sağlanmaktadır. Doğru stratejilerle gerçekleştirilen içerik yönetimleri sayesinde, sosyal medya hesapları daha kaliteli ve dikkat çekici bir görüntüye sahip olacaktır.
  • Hedeflenen müşteri kitlesinden daha fazlasına erişildiği için brüt getiri artacak ve markalar kar elde etmeye başlayacaktır.
  • Hesap etkileşimleri anında kontrol edildiği için takipçilerin sorularına ve ihtiyaçlarına anında dönüt sağlanır. Kullanıcılarıyla anında etkileşime geçen sosyal medya hesapları, kullanıcıların gözünde marka değerine sahip olmaktadır.
  • Hangi içeriklerin daha fazla beğenildiği ve etkileşim aldığı tespit edilerek, kullanıcıların beğenilerine uygun paylaşımlar planlanabilir.

Sosyal Medya Yönetimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sosyal medya hesaplarının koordinesini gerçekleştirirken dikkatli davranılması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Sosyal medya hesaplarının yönetimi için belirlenen hususlarda dikkatli olmak için bilinmesi gerekenler aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • Sosyal medya hesaplarında paylaşılan içeriklerin görsel metinleri düzenlenmelidir.
  • Markalara ait sosyal medya hesapları üzerinden yapılan görsel paylaşımlarda, mutlaka marka logosu kullanılmalıdır. Marka logosunun, sağ üst ya da sağ alt köşede yer alması gerekir.
  • İçeriklerin her biri için görsel metin kullanılmalıdır. Kullanılan görsellerin üzerinde, uzun açıklama ya da sloganlara yer verilmemelidir. Metinler hakkındaki genel yazılar, açıklama konusunda detaylıca belirtilmelidir.
  • Sosyal medya yönetimini düzenli şekilde takip edebilmek için ayda bir olacak şekilde sosyal medya raporu hazırlanmalıdır. Sosyal medya raporunun hazırlanması için en az 15 gün geçmesi gerekir. Uzun süreli aralıklarla sosyal medya raporu hazırlanmak istendiği zaman, 3 aydan daha fazla süreyle rapor düzenlemesi yapılmamalıdır.
  • Sosyal medya verilerinin güncel kalabilmesi için raporlama tekniklerine ve zamanlamasına dikkat edilmelidir.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Sosyal medya yönetimi yapmak için kullanılması gereken yöntemler ve bu yöntemler hakkında bilinmesi gerekenler, aşağıda detaylıca belirtilmiştir:

  • Kitle Belirleme: Sosyal medya yönetimi yapılmaya başlanmadan önce, ulaşılmak istenen hedef kitle belirlenmek zorundadır. Hedef kitle belirlemesi yapıldıktan sonra, hangi yönde stratejilerin geliştirileceğine karar verilmelidir. Sosyal medya hesaplarının muhatabı olan hedef kitle belirlenirken, yaş aralığı, cinsiyet, ilgi alanları ve hobiler gibi konularda analizler yapılmalıdır. Hedef kitle seçimi doğru şekilde yapılmazsa, sosyal medya yönetim stratejilerinin tamamı boşa gidecek ve herhangi bir getiri elde edilemeyecektir.
  • İçerik Yönetimi: Sosyal medya hesaplarının bilinir olması ve daha fazla etkileşim alarak, yeni kişilere ulaşılması için içerik yönetimine çok önem verilmelidir. Sosyal medya hesaplarında yer alan içerikler, kullanıcıların dikkatini çekecek ve beğenisini toplayacak kalitede olmak zorundadır. Belirlenen hedef kitlenin ilgisini cezbedecek yönde sosyal medya içerikleri hazırlanmalıdır. İçeriklerin hedef kitleyi etkilemesinin yanında, amacına da hizmet etmesi gerekir. Sosyal medya hesaplarını kurumsal pazarlamalar yani marka bilinirliği için kullanan firmaların, sürekli olarak pazarlama amacı güden paylaşımlar yapmaması gerekir. Devamlı olarak pazarlama ve satış amaçlı gönderi paylaşımı yapılması, kullanıcıların hesapları takip etmeyi bırakmasına sebep olacaktır. Sosyal medya içeriklerinin planlanması ve hangi türden içeriklerin daha fazla ön plana çıkarılması konusunda fikir sahibi olabilmek için sosyal medya içerik yönetim araçlarının kullanılması gerekir.
  • Rakip Analizi: Sosyal medya yönetimi esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi, rakiplerin sosyal medya hesaplarını takip etmek ve rakip analizi oluşturmaktır. Sosyal medya hesapları, rekabetin yükseklerde olduğu ortamlar arasındadır. Rakiplerin yapmış olduğu yenilikler ve girişimler düzenli olarak takip edilerek, bu girişimlerin üzerinde hamlelerle rakiplerin önüne geçilmesi gerekir. Sosyal medya hesaplarının rakiplerden daha aktif şekilde kullanılması, sosyal medya yönetiminin başarı getirmesini sağlayacaktır.
  • Reklam: Sosyal medya uygulamalarının tamamı, reklam paylaşımlarına uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Marka bilinirliği oluşturmayı planlayan kurumsal firmaların, sosyal medya reklamlarına ağırlık vermesi gerekir. Sosyal medya reklamları üzerinden, tanıtımı ya da satışı yapılmak istenen ürünler göz önüne çıkarılabilir.

Sosyal medya yönetimi yapmak için belirtilen stratejilerin tamamına uyum sağlanmalıdır. Yukarıdaki stratejilerden herhangi birinin yerine getirilmemesi durumunda, sosyal medya yönetimi başarısız şekilde sonuçlanacaktır.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Çalıştığım ajans 50’den fazla hesabı yönetmemi istiyor ve bunu HootSuite ile çok kolayca yapabiliyorum bu sebeple HootSuite’i öneriyorum herkese. 🙂

  2. TweetDeck eskisi kadar başarılı değil bence, ben daha çok HootSuite’i kullanıyorum. 🙂

  3. Buffer’ı kullanıyorum uzun süredir, alternatif arıyorum ama tam dengi bir platform bulamadım. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir