SEO

Canonical URL Nedir? Nasıl Uygulanır?

Canonical URL, adını rel=canonical etiketinden alan bir URL biçimidir. Farklı alan adlarında bulunan kopya içerik sorunun önüne geçmek için kullanılmaktadır. SEO alanı için canonical URL tanımı kısaca ziyaretçilerin görmesini istediği URL olarak yapılmaktadır. Genellikle ana sayfayı tanımlamak için tercih edilmektedir. Sitenin farklı URL’ler ile indekslenmesi engellenmektedir. Bu sayede kopya içerik cezalarının önüne geçilmektedir.

Örnek olarak şu şekilde incelenmektedir:

  • example.com
  • com/
  • http://www.example.com
  • https://www.example.com

Bu URL’lerin tamamı birbirinden farklı URL’ler olarak gözükebilmektedir. Bir sitenin bu şekilde belirlenmiş 15 hatta 20 farklı URL’si olabilmektedir.  Ancak hepsi aynı sayfa içeriğine ulaşım sağlamaktadır. Google tamamını indekslemektedir. İndeksleme işlemi sayfaları kopya içerik olarak tanımlayacaktır. Kopya içerik kullanan siteler ise arama sonuçlarındaki sırasını kaybedecektir. Canonical etiketi, bu şekilde cezalandırılmanın önüne geçmektedir. Bu linkler arasında bir tanesini seçip canonical etiketi kullanıldığında Google diğer linkleri tarasa da sizin seçtiğiniz URL’yi indeksleyecektir. Böylece içerikleriniz kopya içerik olarak değerlendirmeyecektir. Başta Google olmak üzere tüm büyük arama motorları açısından canonical URL desteklenmektedir. Bu sayede kullanıcı sıralama kaybetmeyecektir.

Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?

Canonical etiketi kullanımı, sitede birden fazla URL içerisinde kopya içeriklerin olması halinde bu içerik bağlantılarından birini ana bağlantı olarak seçmek şeklindedir. Diğer linklerde ana bağlantıya bağlandığı için kopya sorununun önüne geçilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için ana link olarak belirlenmeyen linklere rel canonical etiketi eklenmesi gerekmektedir. Bu işlem şu şekilde gerçekleştirilebilmektedir:

  • <link rel= “canonical” href=”www.example.com/”/>

Bu etikette geçen www.example.com/ bağlantısı bizim örnek bağlantılarımız arasından ana bağlantı olarak seçtiğimiz bağlantıdır. Yani kullanıcının bu kısma ana bağlantı olarak seçmiş olduğu bağlantıyı yazarak tüm bağlantılarda tercih edilen URL olarak kullanması gerekmektedir. Bu sayede kopya içerik olarak değerlendirilmenizin önüne geçmektedir.

Tercih Edilen URL ve Alan Adı Ayarlarının Yolları

Tercih edilen URL ve alan adı ayarlamanın farklı yolları da bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde belirlenmiştir:

  • Word Press alt yapısı kullanan kişilerin canonical URL için uğraşmasına gerek bulunmamaktadır. Yoast plugini bu işlemi otomatik olarak yerine getirecektir. Bunun için öncelikle bu eklentiyi indirmeniz ve kurmanız gerekmektedir.
  • Google Search Console kullanarak bu platformda tercih edilen alan adını belirlemeniz gerekmektedir.
  • Site haritasında aynı içerik için kullanılan bağlantıları göstermek de kopya içerik nedeniyle cezalandırılmanızın önüne geçecektir.
  • Dinamik parametre kullanma yöntemi belirlemek de kopya içerik sıkıntısı yaşamanızın önüne geçecek bir diğer yöntemdir.
  • Canonical URL, http başlık kısmının üstünde yer almaktadır. Burada bir URL belirlemek tercih edebileceğiniz bir diğer yöntemdir.

Canonical URL Uygulama Süreci için Google Önerileri

Canonical URL tanımlama süreci için Google tarafından tavsiyeler şu şekilde belirlenmiştir:

  • Canonical URL belirleme sürecinde robots.txt dosyası kullanmamanız tavsiye edilmektedir.
  • Canonical URL belirleme sürecinde URL kaldırma aracı kullanmamanız gerekmektedir. Aksi bir durumda aynı içerik için belirlenmiş tüm bağlantılar aramadan kaldırılabilmektedir.
  • Aynı içerik için farklı bağlantılar canonical URL olarak belirlenmemelidir.

Canonical Etiketi

Canonical URL Kullanılması Gereken Durumlar

Canonical URL kullanılan durumlar şu şekilde gösterilebilmektedir:

  • Sayfaların benzer veya aynı içeriğe sahip olması durumunda Google indeksleme işleminde kopya içerik olarak değerlendirilip sıralama kaybetmesine engel olmak için kullanılmaktadır. Örneğin example.com ile www.example.com aynı içeriğe sahiptir. Ancak Google indeksleme işlemi için tarama yaparken bu iki bağlantıyı iki farklı bağlantı yani site olarak belirleyecektir. Bu durumda canonical URL kullanılarak tercih edilen alan adı belirlenerek bu durumun önüne geçilmektedir.
  • E-ticaret sitelerinde aynı ürünün farklı renklerinin yayınlanması da Google tarafından kopya içerik olarak belirlenebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için her farklı renkteki aynı ürün için canonical URL tercih edilebilmektedir. Bir gömleğin hem siyah hem de kırmızı renklerinin görsellerinin yayınlanması müşteri trafiğini arttırmak için önemli bir noktadır. Bu her iki ürünün görünebilmesi için filtrelenmesi gerekmektedir. Ancak bunların benzer içerik olarak belirlenmesi sitenin sıralama kaybetmesine neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için canonical URL kullanılması faydalı olacaktır.
  • Makalelerin farklı bir sitede yayınlanmış orijinal halini kullandığınızda sitenizin kopya içerik olarak değerlendirilmesinin ve sıralama kaybetmesinin önüne geçmek için canonical URL kullanılabilmektedir.
  • 301 yönlendirmesi yapmak her zaman için doğru bir tercih olmamaktadır. Site sahibinin kullanıcı deneyiminde olumsuz bir etki doğuracaksa 301 yönlendirilmesi yerine canonical URL’yi tercih etmesi daha mantıklı bir tercih olabilmektedir.
  • Benzer içerikte farklı URL’ler kullanılması halinde sıralama kaybetmemek için tercih edilebilmektedir. Örneğin kırmızı kalem, kalem kırmızı içerikleri benzer içeriklerdir. Bu durumda tercih etmeniz gereken canonical URL’dir.
  • Yazdırma işlemi için farklı bir bağlantı sunulan bağlantılarda canonical URL tercih edilebilmektedir.
  • Gelen bağlantıları birleştirmek tek bir bağlantıda toplayabilmek için canonical URL kullanılabilmektedir.
  • Sıralama kaybetme durumu, içeriğinizi kopyalayan bir internet sitesi olduğunda gerçekleşebilmektedir. Kopyalama durumundan korunmak için ve sitenizin orijinal kaynak olarak belirlenebilmesi için de canonical URL tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Sitenin mobil arayüzü için farklı bir URL olarak görüntülenmesi durumunda canonical URL belirleyerek trafiği ana bağlantıya yönlendirmek için kullanmanız gerekecektir.

Canonical URL Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Canonical URL kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Tek bir canonical etiketi gerekmektedir. Birden fazla canonical etiketi kullanılması yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalmanıza sebep olacaktır.
  • Canonical URL kullanırken etiketinizi head etiketlerinin arasına yerleştirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda meta etiketiniz görüntülenemeyeceği için bir faydası olmayacaktır.
  • Canonical etiketi yaparken tam adresi kullanmanız gerekecektir. Yanlış veya eksik bir adres olmasının faydası olmayacaktır.

Canonical URL ile 301 Redirect Farkı

Canonical URL ile 301 Redirect karşılaştırması kullanıcıların göz önünde bulundurması gereken noktalardan birisidir. Her ikisini de tercih etmeniz ve gerekli durumlarda kullanmanız önem arz etmektedir. Canonical URL ile 301 Redirect farkı şu şekilde listelenebilmektedir:

  • 301 Redirect yönlendirmesi kullanıcıların eski içerikleri görmek istemesi halinde yeni içeriğe yönlendirilmesi için kullanılmaktadır. 301 Redirect, sitede güncelleme yapılası ve URL değişikliklerine gidilmesi durumunda tercih edilmektedir.
  • Canonical URL ile yönlendirme güncellemeler de yeni içeriklere ulaşılabilmesi için tercih edilen bir etiket seçeneği değildir. Canonical URL kullanıldığında her iki sayfada yayında kalmaya devam etmektedir. Ancak ana bağlantı olarak belirlenen sayfa indekslenmektedir.

301 Redirect Nedir?

301 yönlendirmesi, kalıcı olarak yönlendirme işlemi için kullanılmaktadır. Sitede bulunan herhangi bir içeriğin güncellenmesi veya link değiştirilmesi gerektiğinde 301 yönlendirmesi kullanılarak kullanıcıların yeni içeriğine yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu durum site sahipleri tarafından bir mecburiyettir. Çünkü sitede daha önce bulunan bir içerik ve içerik linki arama motoru tarafından zaten indekslenmiştir. Bu durumda URL değiştirilmesi halinde kullanıcıların o sayfaya ulaşım sağlayabilmesi mümkün olmayacaktır. Bu gibi hallerde 301 yönlendirilmesi yapılması eski adreslere ulaşım sağlamak isteyen kullanıcıları doğrudan yeni adrese kalıcı olarak yönlendirilmesini sağlamaktadır. Bu imkan site trafiğinin olumsuz yönde etkilenmemesi için oldukça faydalıdır. Kısaca 301 yönlendirmesi, kullanıcıları dilediğiniz sayfalara yönlendirmek için kullanılabilecek ve bu sırada SEO otoritesinin kaybına yol açmayacak bir durum kodu olarak açıklanabilmektedir. Kullanılabildiği alanlar şu şekilde belirlenmiştir:

  • HTTP’den HTTPS’ye Yönlendirme
  • Domain Yönlendirme
  • Sayfa Yönlendirme
  • Silinen Sayfaları Yönlendirme

301 Redirect Nasıl Yapılmaktadır?

301 yönlendirmesi yapmak için kullanılabilen birden fazla yöntem bulunmaktadır.  Meta tag kullanmak bu noktada en sık tercih edilen yöntemlerden birisidir. İlgili kod <head> tagine yazılarak işlem tamamlanmaktadır. Kullanmanız gereken kod ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • <meta http-equiv=”refresh” content=2;url=http://yonlenecek-site.uzantisi/” />

302 Redirect Nedir?

302 yönlendirmesi, mevcut URL’nin bir süre kullanılmak istememesi durumunda kullanılan bir http protokol yanıt kodu olarak açıklanabilmektedir. Tanımı somutlaştırmak için örnek vermek gerekirse, sitelerin bakıma alınması sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda geçici yönlendirme yapılarak sitenin bakım işleri bitene kadar kullanıcılar farklı bir sayfaya yönlendirilebilmektedir. Bu sayede kullanıcıların hata veren bir sayfaya yönlendirilmesinin önüne geçilmiş olmaktadır. Bu imkanı sağlayan yöntem ise 302 yönlendirmesidir. Sitedeki bir içeriğin geçici olarak pasif hale getirilmesi gerektiğinde de aynı yöntem kullanılmaktadır.

Meta tag kullanarak 302 yönlendirmesi yapmak isteyenlerin <head> taginden önce kodu kullanmaları gerekmektedir. Kullanılacak kod ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • <meta http-equiv=”refresh” content=”0;url=http://www.gecici-domain.com/”>

301 Redicet ile 302 Redirect Farkı

301 yönlendirmesi ile 302 yönlendirmesi farklılıkları kullanıcıların bilmesi gereken noktalardan birisidir. Çünkü pek çok kullanıcı hangisini tercih etmesi gerektiği konusunda tereddütte kalmaktadır. Aynı sorun 301 yönlendirmesi ile canonical URL arasında da yaşanmaktadır. Yukarıda detaylı olarak 301 redirect ve canonical URL incelenmiştir. 301 yönlendirmesi ile 302 yönlendirmesi arasındaki farklar ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • 301 yönlendirmesi olarak bilinen yöntem kalıcı bir yönlendirme yapmak için kullanılmaktadır.
  • 302 yönlendirmesi ise 301 yönlendirmesi gibi kalıcı bir yönlendirme sağlamak için kullanılmamaktadır. Geçici durumlarda site trafiğinin olumsuz yönde etkilenmesini engellemek için tercih edilen geçici bir yönlendirme işlemidir.
  • 301 yönlendirmesi içeriği veya siteyi tamamen ekarte etmek gereken durumlarda SEO otoritesinin kaybedilmemesi için kullanılmaktadır.
  • 302 yönlendirmesinde ise siteye ve içeriğe geri dönüş sağlanacaktır. Bakım, yenileme ya da teknik sıkıntı gibi durumlarda kullanılmaktadır. Yönlendirme kullanılarak kullanıcıların bu süreçte 404 hatasını alması engellenmektedir. Google indeksleme işlemi yapılırken bu süreçte 302 yönlendirmesi yapılan linkler tanınmayacaktır.

301, 302 ve Canonical URL Farklarının Önemi

301 Redirect, 302 Redirect ve Canonical URL farkları kullanıcıların bu imkanları kullanması gerektiği durumlarda hangisini seçeceğini bilmesi adına önem arz etmektedir. Bazı kullanıcılar böyle bir durumda tek bir URL’yi 301, 302 ve canonical URL kullanarak yönlendirmeye çalışabilmektedir. Bu durum arama motorları taramasında kafa karışıklığına sebep olduğu için fayda sağlamak yerine sıkıntı çıkmasına sebep olabilecektir. Google böyle durumlarda tepki vermektedir. Bu gibi bu durumla karşılaşılması halinde kullanıcılar sıkıntı yaşamayacaktır. Ancak Google taraması yapan botlarda karmaşaya neden olduğu için istenilen sonucun yakalanması pek mümkün olmayacaktır. Bu noktada önemli olan belirlemeler şunlardır:

  • Kısa dönemli geçici yönlendirmeler için 302 yönlendirilmesi tercih edilmelidir.
  • Https yönlendirmesi gibi güvenlik geçişlerinde 301 kullanılmalıdır. Bu geçişler kalıcıdır.
  • Canonical URL ise Google botlarını indeksleme işlemi yaparken aynı veya benzer içeriklerin kopya olarak değerlendirilmesini önlemek içindir. Geçiş işlemi gibi düşünülmesi karışıklığa neden olmaktadır. Bu işlemde her iki sayfada mevcut kalmaktadır.

Bu farklar göz önünde bulundurularak ihtiyacınıza uygun seçeneği kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Canonical URL gerçekten çok etkili bir şey, url leri hatalı girdiğinizde yönlendirme olmuyor, bu şekilde tüm url yönlendirme hataları ortadan kalkmış oluyor.

  2. Canonical URL dedikleri bu muymuş dedim, bildiğim şeyin adını doğru bilmiyormuşum. 🙂

  3. Bende yeni yeni öğrendim Canonical Url kullanımını, artık bir çok yerde kullanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı