E-TicaretSEO

E-Ticaret SEO

E-ticaret SEO çalışmaları e-ticaret için adeta olmazsa olmaz bir durumdur. Zira SEO çalışmaları hem e-ticaret sayfalarının siteye çekilmesini, hem de siteden memnun kalmasını ve potansiyel müşterilerin müşteri olmasını sağlamaktadır. Bu hususta e-ticaret SEO çalışmalarının başarılı olması için özellikle dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Anahtar kelime,
  • Site için optimizasyon,
  • Site hızı,
  • Mobil uyumluluk,
  • Özgün içerik.

Anahtar Kelime Çalışması

Anahtar kelimeler üzerine yapılacak çalışmalarda daha işlevsel ve daha mantıklı kombinasyonlar üzerine çalışmak fayda bakımından genel anahtar kelimelerden daha makuldür. E-ticaret sayfaları kapsamında yapılan anahtar kelime analizleri ve araştırmaları, arama ve rekabet analizlerini arkada bırakmak manasındadır. Bu durumun satın alma döngüsüyle alakalı olduğu düşünülmektedir. Satın alma sürecini oluşturan evrelerin neredeyse tümü kendi içinde başka bir anahtar kelimeye odak verilmesine sebebiyet verir. Müşteriler için bir e-ticaret sayfasından alışveriş yapma süreci 5 farklı evrede incelenebilir. Bu 5 evre için kullanılan anahtar kelimeler de doğal olarak farklılık gösterir ve kendi alanı dâhilinde seçilmesi gerekir.

Müşterilerin Satın Alma Sürecini Oluşturan Evreler

Müşterilerin e-ticaret sayfalarından alışveriş süreçleri içinde sistematik olarak geçtiği adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Bilinçlenme,
  • Araştırma,
  • Karşılaştırma,
  • Satın Alma.

Bu alışveriş evrelerinden geçen müşteriler için her evreye özel bir çalışma prensibi üzerinde durulmalıdır. Örneğin her evre için ayrı anahtar kelime çalışmaları gibi… Bilinçlenme evresinde müşteriler bir ürün ya da söz konusu konu hakkında birtakım bilgiler elde ederler. Bu evrede oldukça büyük bir rekabet bulunduğu için rekabet süreci de doğru orantılı olarak daha zorlu işlemektedir. Araştırma evresi ise müşterilerin söz konusu konuya ya da ürüne has araştırmalar yaptığı evreyi kapsamaktadır. Bu evrede anahtar kelime çalışmaları kategorilere ve kategori isimlerine göre yapılabilir. Karşılaştırma evresinde müşteriler mağazaya ya da ürüne dair araştırmalar yapar ve bu araştırmalar neticesinde ürünün ya da mağazanın iyi ve kötü yönleri üzerine değerlendirmelerde bulunur. Bu evrede anahtar kelimelerin kullanımı, blog ve ürün değerlendirme yazılarına odak vererek düzenlenmelidir. Satın alma evresinde müşteriler artık kararlarını vermiştir ve alışverişini tamamlamak üzeredir. Bu evrede anahtar kelime odağı da ürün sayfalarına dair olmalıdır. Satın alma evresi müşteriler için son evre olsa da bu alışveriş e-ticaret sayfaları için bitmemelidir. İşletmeler satın alma evresinde kazandığı müşteriyi kaybetmemek üzerine çalışmalarına devam etmelidir. Bu sebeple müşteriler için çeşitli kampanyalar ve indirimler ya da ürün bilgilendirme mailleri göndermek üzerine çalışmalarına devam etmelidir.

Farklı Anahtar Kelimeler Üzerine Çalışmak

Anahtar kelime çeşitliliği üzerine çalışmalar yapılırken müşterilerin alışveriş yaparken sergilediği davranış biçimleri göz önünde bulundurulmalıdır. Yukarıda bahsedildiği evreler göz önünde bulundurulmalı ve potansiyeller değerlendirilerek araştırma evresi, karşılaştırma evresi ve satın alma evresi üzerine anahtar kelime çalışmaları yoğunluk kazanmalıdır. Zira bu 3 evre, e-ticaret sayfaları için en çok geri dönüş alınan evrelerdir. Müşterilerin bu alışveriş adımlarına göre seçilecek anahtar kelimelerden kapsamlı bir liste oluşturulmalıdır. Bu anahtar kelimelerin sonraki süreçler içerisinde uzun kuyruklu sorgu biçimi alabilecek türden 3 farklı grupta anahtar kelime üzerine çalışılmalıdır.

Bu anahtar kelime çalışmaları başlamadan evvel dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise hedef kitlenize dair bir çalışma yürütmektir. Hedef kitlenizi iyi tanımalı ve onların davranış biçimlerinin analizini doğru yapmalısınız. Bu konuda kapsamlı bir bilgi sahibi olmak için sosyal medya üzerinde araştırmalar yapabilir, müşterileri profillerinizi daha yakından tanıyabilirsiniz.

Ayrıca yapacağınız dahili site aramaları da hedef kitlenizi oluşturan müşteri profillerinin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi hangi anahtar kelimeler aracılığı ile bulduğuna dair size birtakım bilgiler sunmaktadır. Bu yolla öğreneceğiniz bilgiler kullandığınız anahtar kelimelerden aldığınız performansları da gözler önüne serecek ve kararlarınızı doğrudan etkileyecektir.

Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz üzerine yapacağınız çalışmalar akabinde onların nasıl bir mizaca sahip olduğunu, kendilerine has geliştirdikleri kelimeleri daha iyi anlayacaksınız. Bu aşamadan sonra oluşturacağınız anahtar kelimeleri kategorilere ayırmalısınız. Öncelikle “özellik kıyasla, fiyat öğren, detaylı bilgi al, satın al” gibi eylem bildiren bir anahtar kelime listesi üzerine çalışılmalıdır. Akabinde işletmenizin sunduğu ürünlerin markalarına dair “Casper, Lenovo, HP” gibi bir anahtar kelime listesine ihtiyacınız olacak. Son olarak ise ürünlerinizin kategori isimlerine dair “masaüstü bilgisayar, oyun bilgisayarı, bilgisayar, laptop” gibi kategoriler üzerine çalışma yapmalısınız.

Kuyruklu Anahtar Kelime Oluşturmak

Kuyruklu anahtar kelime çalışmaları ile sahip olduğunuz anahtar kelimelerle birlikte epey bir kombinasyon oluşturabilirsiniz. Bu çalışma içerisinde 3 ayrı grupta topladığınız anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Böylece elinizde genel anahtar kelimelerden, ürüne dair anahtar kelimelerden ve ürünün özelliklerine dair anahtar kelimelerden oluşan ve yüzlerce arama sorgusunun temelini oluşturacak etkili anahtar kelimeler ortaya çıkabilir. Bu anahtar kelimelere aşağıdaki gibi örnek verilebilir:

  • “Lenovo oyun bilgisayarı fiyat öğren”
  • “Casper masaüstü bilgisayar satın al”
  • “HP laptop özellik kıyasla”

Bu uzun kuyruklu anahtar kelimeler üzerine çalışmalarınızı kendiniz de yürütebilirsiniz, anahtar kelime araçları da kullanabilirsiniz. Rank Tracker bu konuda epey etkili araçlardan biridir. Rank Tracker kullanarak içeridiğinde yer alan araçların da yardımıyla kelime kombinasyonları oluşturabilir ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerinizi yaratabilirsiniz.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerinizi yarattıktan sonra bu anahtar kelimelere dair araştırmalar yapmalısınız. Yapacağınız araştırmalar akabinde rekabet durumu düşük ve aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimelerin e-ticaret SEO çalışmalarınız için başarılı sonuçlar verme ihtimali daha yüksektir.

Anahtar Kelime Matrisi Çalışmaları

Anahtar kelime matrisi oluşturmak anahtar kelime parçalama sorunlarından uzak durmak için etkili bir yöntemdir. Anahtar kelime parçalama durumu ise web sitenizde yer alan aynı anahtar kelimelere birden fazla sayfanın odağında olmasıdır. Böyle bir durumda aynı aramada yer almayı hedefleyen sayfaların arama motorunun vereceği sonuçlar içerişinde birbiriyle yoğun bir sıralama rekabetine tutuşacağı anlamına gelmektedir. Şartlar böyle olduğunda ise sizin için pek bir önem teşkil etmeyen sayfa, asıl ön plana çıkartmak istediğiniz sayfanın önüne geçebilir.

Anahtar kelime matrisi oluşturarak bu sorunu geride bırakabilirsiniz. Bu uygulama sürecinde sayfalarınızın hangi anahtar kelimeye yoğunlaştığını ve hangi anahtar kelime ile ön plana çıkması gerektiğini belirtmeniz gerekmektedir. Bu da sayfalarınızın da aynı anahtar kelime ile arama motoru kendisiyle rekabet etmesinin önüne geçecektir.

Kelime parçalama sorunundan kurtulmak için kullandığınız anahtar kelime uygulamasının içeriğinde yer alması muhtemel olan kelime haritası aracı da kullanılabilir. Bu kelime haritası aracıyla sayfalarınızın hedeflediği anahtar kelimeyi görebilirsiniz. Açılış sayfalarını hedeflediğiniz anahtar kelimelerle eşleştirdiğinizde söz konusu anahtar kelimelerle eşleşmiş diğer sayfaları arındırmalı ya da o sayfalar için anahtar kelimeleri değiştirmelisiniz. Bu uygulamanın daha başarılı olabilmesi için anahtar kelime aracı kullanmak her zaman daha makul olandır.

E-Ticaret SEO

Site İçi Optimizasyon

Site içi optimizasyon çalışmaları yalnızca kategori sayfaları düşünüldüğünde göze kolay gibi görünse de için içine neredeyse yüzlerce ve hatta binlerce ürün sayfası girdiğinde işin rengi de değişmektedir. Her bir ürün sayfası için özel içerikler, başlıklar, H1 etiketleri ve açıklamalar yazabilecek donanıma ya da zamana sahip olmayabilirsiniz. Ama bu konuda da üretilecek çözümler mevcut. Örneğin anahtar kelime analizi ve araştırmasında kullanılan yöntem biçimi, meta etiketlerinde de işe yaramaktadır. Bunun için ürün sayfalarında oluşturmanız gereken temel kalıplar; başlık, H1 etiketi ve meta açıklaması olmalıdır. Buna örnek vermek gerekirse; bütün ürün sayfaları için “<ürün adı> satın al – <site adı>” kalıbı kullanılabilir. Bu hususta “ürün adı” olarak yer alan kısım her ürün sayfası için özel olmalıdır. Seçeneğiniz içerik yönetim sistemi de bu konuda önemlidir. Zira seçtiğiniz içerik yönetim sisteminde bahsi geçen “ürün adı” kısmını kolayca değiştirebilecek bir altyapı bulunması işinizi de epey kolaylaştıracaktır.

“Ürün adı” üzerine değişiklik yapılması tam manasıyla yeterli sayılmamaktadır. Ayrıca H1 etiketleri ve ürün açıklamaları üzerinde de değişiklikler yapılması gerekmektedir. Zira arama motoru sonuçlarında başlıklarla birlikte meta açıklamalarının da yer alacağı unutulmamalıdır. Dolayısıyla her ürün için meta açıklamalarında ve H1 etiketlerinde yapacağınız değişiklikler de ürün sayfanıza özel bir mesaj içermeli. Bu kişiyi eyleme geçirmek üzere yazılan mesaj da ürün sayfanıza yapılan ziyaret sayısını arttırmak için önemli bir yöntemdir.

Site Hızı

Site açılma hızının düşük olması gibi teknik problemler yaşanması durumunda ziyaretçiler doğrudan olumsuz olarak etkilenmektedir. Özellikle e-ticaret sayfalarının sıralamada yer alması için en önemli faktörlerden birisi site hızıdır. Sitenin açılma hızının yavaş olması kullanıcılara kötü bir deneyim yaşatmakla birlikte site açılma hızının iyi olması ise sıralamada üstlerde yer almayı sağlamaktadır.

Bu durumda öncelikle yapılması gereken sitenin açılış hızını analiz etmek ve bir sorun olup olmadığını tespit etmektir. İdeal olarak kabul edilen site açılma hızı azami 3 saniyedir. Sitenin açılma hızının 3 saniyeden uzun sürmesi, sitenizin yüklenme hızının yavaş olduğu anlamına gelmektedir ve bu durumu olumsuz olarak değerlendirmek gerekir. Sitenizin açılma hızını bazı uygulamalar ve araçlar kullanarak test edebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak araçlar ve uygulamalar aşağıdaki gibidir:

  • Google PageSpeed Insights,
  • GTMetrix,
  • WebSite Auditor

Bu araçlar ve uygulamalarla sitenizin hızını test edebilirsiniz. Kullanacağınız bu araçlar siteniz üzerinde detaylı bir analiz taraması yapar. Bu taramanın tamamlanması akabinde size sitenizin hız analizini sunar. Eğer sitenizin açılma hızı konusunda problem yaşadığı tespit edildiyse site hızınızı yükseltmek için yapacağınız çalışmalar tamamen sizin ve e-ticaret sayfanızın yararına olacaktır. Bu konuda AMP teknolojisini kullanmak sizin için faydalı olabilir. Bu teknolojinin kullanımı sitenizin diğer sabit içerikli olmayan sitelere kıyasla daha iyi bir düzeyde olmasını sağlamaktadır. Fakat site hızınızın performansı için yapacağınız çalışmalardan önce sayfa açılma hızınız düşük olmasına sebebiyet veren durumları gözden geçirmelisiniz.

Site Açılma Hızının Düşük Olması Sebepleri

Site hızı konusunda problemlerin yaşanmasına sebebiyet veren durumların başında gereksiz yönlendirmeler gelmektedir. Bu gereksiz yönlendirmeler web sitesi için olduğu kadar web sitesinin mobil versiyonu için de geçerlidir. Bu gereksiz olan geçiş yönlendirmelerinin sağlıklı yollarla iptal edilmesi, web sitenizin hızına da doğrudan etki edecektir. Sitenin açılma hızını olumsuz etkileyen diğer faktörler ve gözden kaçan durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Ürün görsellerinin boyutlarının çok büyük olması sitenin açılma hızını etkilemektedir. Özellikle e-ticaret sayfalarında bu durum sıkça görülmektedir. Zira e-ticaret sayfalarında belki de binlerce ürün fotoğrafı yer almaktadır. Bu ürün fotoğrafları sayfanın açılması esnasında sitelere fazlasıyla ağır gelir ve bu durumda da sitenin açılma hızı olumsuz etkilenir. Bu hususta sitenize yüklediğiniz fotoğrafların boyutlarının küçültülmesi, sıkıştırılması gerekmektedir.
  • Ziyaretçilerin sayfalara genelde tek bir oturum üzerinden bağlandığı ve göz attığı hesaba katılmalıdır. Bundan dolayı içerikte değişiklik meydana gelmeyeceği için içeriklerin sürekli yeniden yüklenmesi de mantıklı bir durum olmamakla birlikte vakit kaybı sayılmaktadır. Bu durumda yapılması gereken tarayıcıların önbellek teknolojisini kullanmaktır. Bu da sitenizin açılma hızını düzenleyecektir.
  • İçerikler doğrudan sayfa açıldığı gibi yüklenmemelidir. Bir sayfada yer alan içerikler göz önünde bulundurulduğunda bu durum sayfanın aşağısında kalan içeriklerin de sayfa açıldığı gibi yüklenmeye başlayacağı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla sayfada yer alan bütün içeriklerin sayfa açıldığı gibi bir anda yüklenmesi, sayfanın geç açılmasına ve sayfanın görünen kısmındaki içeriklerin de diğer içerikler gibi yavaş yüklenmesine sebep olacaktır. Bu konuda yapılması gereken ise sayfada yer alan içerikleri görüldükçe yüklenmesidir. Böylece sayfanın altında kalan içerikler, sayfa aşağı kaydırılmadıkça yüklenmez ve sayfanın görünen kısmında yer alan içerikler de daha çabuk yüklenir.

Sayfanın Mobil Dostu Olması

Mobil dostu olan web siteleri arama motoru sonuçlarında sıralama elde etmek için epey önemli bir faktördür. Zira mobil etkileşimin günümüzdeki yoğunluğu hafife alınmayacak türdendir. Analizler akabinde Google üzerinde yapılan arama trafiğinin neredeyse yarısı kadarı mobil aramalardan oluşmaktadır. Ayrıca çoğu potansiyel müşteriniz bir ürünü satın almak için yapacağı araştırmaları mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla sitenizin mobil dostu olmaması arama motoru sıralamalarınızı kötü etkileyeceği gibi ziyaretçilerinizin sitenize dair olumsuz değerlendirmeler yapmasına da sebep olacaktır. Bu durumların yaşanması da satışlarınızı doğrudan etkileyecektir. Eğer siteniz mobil dostu değilse bu konuda çalışmalarınızı sürdürmelisiniz.

Özgün İçerik

İçeriklerinizin özgün olmaması arama motoru sıralamanızı olumsuz etkileyen en ciddi etmenler sıralamasında başlardadır. Dolayısıyla içeriklerinizin kopya içerikler olmamasına dikkat edin. Kopya içerik konusu ise kendi içinde iki farklı durumda incelenir. Kopya içerik ya da içeriğinizin başka bir sayfada bulunan içerikle eşleşmesi durumudur ya da içeriğinizin yine kendi sayfanızdaki bir içerikle eşleşmesi durumudur. İçeriğinizin başka bit sitedeki içerikle eşleşmesi durumunda “site dışı kopya içerik” denirken, kendi sayfanızdaki içeriklerin eşleşmesi ise “Site içi kopya içerik” olarak adlandırılmaktadır.

İçeriklerinizin kopya olmaması kadar kaliteli olması da önemli bir niteliktir. Hazırlayacağınız içeriklerin site ziyaretçilerinizi bilgilendirici ve kaliteli bilgiler içeriyor olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu sizin için hem müşterilerinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirecek hem de potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekmenize yarar sağlayacak. Böylece potansiyel müşterilerin sizin müşteriniz olması ihtimalini arttırabilirsiniz. Dolayısıyla içeriklerin hem özgün hem de kaliteli hazırlanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Site Dışı Kopya İçerik

Başka bir site ile içeriğinizin eşleşmesine e-ticaret sayfalarında sıkça rastlanmaktadır. Zira e-ticaret sayfaları sattığı ürünlerin özelliklerini kendi özgür iradeleriyle yazamayacağı için genellikle ürünlerin üreticileri tarafından yapılan açıklamaları ve ürün fotoğraflarını kullanır. Fakat site dışı kopya içerik sorununa dair çözüm sayılabilecek bazı yollar bulunmaktadır. E-ticaret sayfaları aşağıda yer alan yöntemleri uygulayarak site dışı kopya içerik sorununu asgari düzeye indirebilir:

  • Ürünler için her ürüne özel açıklamalar yazılabilir. Bu konuda metin yazarlığı mesleğini icra eden kişilerden destek alınabilir.
  • Müşterilerin satın almış olduğu ürünlere yorumlar yapmaları sağlanabilir. Müşterileri yorum yapmaya teşvik etmek için satın alınan ürüne yorum yapılması karşılığında indirim kuponu vermek gibi kampanyalar düzenlenebilir.
  • “Sıkça Sorulan Sorular” seçeneğini sayfalarınıza ekleyerek sayfalarınızın özgünlük düzeyini arttırabilirsiniz.
  • Ürün sayfalarınıza “Soru – Cevap” bölümü eklemek ve bu bölümün altında gelen soruları cevapsız bırakmamak da sayfanızın özgünlüğünü arttıracaktır.

Ayrıca ürün sayfalarınızı zenginleştirmek, siteniz için her zaman özgün ve kaliteli içerikler hazırlamaya çalışmak hem site içi kopya içerik sorununu hem de site dışı kopya içerik sorununu asgari düzeye indirmenize yardımcı olur hem de e-ticaret SEO çalışmalarınızın başarıya ulaşmasını kolaylaştırır.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. E-ticarete başlayan herkes gibi bende önceliğimi reklamlara vermiştim. Halbuki bu sektörde reklama verilen değer kadar seoya da değer verilmesi gerekiyormuş. Bu hatamdan dolayı yaklaşık 6 ay kaybettim, siz siz olun iyi bir seo uzmanı ile çalışın bu alanda. 🙂

  2. E ticarette gerçekten seo önemliymiş bunu tecrübe ettim bende. Yazınız muhteşem olmuş ellerinize sağlık. 🙂

  3. E-ticaret alanında seo yapılması gerçekten hem zor, hem de uğraşlı. Ancak doğru yoldan sapmayıp emeklerinizle devam ederseniz karşılığını elbet alırsınız. 🙂

  4. E-ticaret sitemizi sağ salim başarıyla açabildik, her şeyi hazır ancak seo kısmında çok eksiğimiz var, bu alanda profesyonel destek yerine kendimiz ilerleme sağlayabilir miyiz?

  5. İnternette hangi sektörde olursanız olun seo gerçekten çok önemli. Ancak bazı sektörler var ki, o sektörlerde rekabet yoğunluğu oldukça yüksek, bunlardan biri de e-ticaret sektörü. E-ticaret sektöründe ayakta kalmak, satış yapabilmek için seo ve rakip analinizi çok iyi yapmanız gerekir 🙂

  6. E-ticaret sektörüne yeni atılmış bir firmada yazılım geliştirici olarak çalışıyorum, seo anlamında desteği dışarıdan alıyoruz ve gerçekten bu alanda profesyonel destek almak gerekiyor 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı