Google Cezaları
Google cezaları; web sitelerinin daha kaliteli içerikler hazırlamaya teşvik edilmesi ve Google’ın da daha iyi bir hizmet verebilmek için uygulanan caydırıcı cezalardır. Google cezalarını ortadan kaldırabilmek için cezaların sebeplerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu sebeple site sahiplerinin web sitelerindeki trafiği düzenli olarak takip ediyor olmaları gerekmektedir. Orijinal, özgün olmayan içeriklerden kaçınılması ve alakasız anahtar kelimeler ve linklerin web sitesinde kullanılmaması gerekmektedir. Kötü amaçlı davranışlar içeren web sitelerinin de Google’dan ceza alma ihtimalleri bulunmaktadır. Google Search Console ile Google cezalarının sebepleri tespit edilebilmektedir.
Google Cezaları Neden Verilmektedir?
Google cezalarının amacı; Google’ın daha iyi bir hizmet sunmaya çalışmasıdır. Türkiye’deki internet kullanıcılarının %90’a yakın bir oranı Google’ı tercih etmektedir. Kullanıcıların daha kaliteli hizmet alabilmeleri için özgün ve kaliteli içerik ortaya koymayan web sitelerine cezalar verilmektedir. Google cezaları, caydırıcı olmayı amaçlamaktadır.
Google Cezalarının Türleri Nelerdir?
Google cezalarının çeşitleri; manuel cezaları ve algoritma cezaları olmak üzere iki adettir. Bir web sitesinin Google kurallarına aykırı olduğunun Google çalışanları tarafından tespit edilmesi durumunda manuel cezalar verilmektedir. Google algoritmasındaki bazı sinyallerin harekete geçmesi ile beraber web sitelerinin cezalandırılması durumunda; algoritma cezaları verilmiş olmaktadır. Alınan cezanın tespit edilmesi ile beraber ortadan kaldırılabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Manuel Ceza Nedir?
Manuel cezaların kontrolünü sağlamak için web sitesi sahiplerinin Google Search Console üzerinden mülklerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Mülküne sahip olunması durumunda; web sitesinin ceza alması ile beraber web sitesi sahibine ceza bildirimi de yapılmaktadır. Cezanın neden verildiği, verilen cezadan kurtulabilmek için neler yapılması gerektiği önemli detayların yer aldığı bir kılavuz görülebilmektedir. Bu sadece manuel cezalarda yapılan bir durumdur. Algoritma cezalarında ceza bildirimi olmamaktadır.
Manuel cezaların kaldırılabilmesi için ceza nedenine göre temizleme aşamasına geçilmelidir. Linklerin kontrol edilmesi ve yapılandırılmış verilerde hata olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Web sitesinde zararlı kod olup olmadığına bakılmalıdır. Temizleme işlemi yapıldıktan sonra da Google’a web sitesini tekrar değerlendirmesi için talepte bulunulması gerekmektedir. Google’ın değerlendirme talebine olumsuz yanıt vermesi durumunda; temizleme çalışmalarının tekrar yapılması ve Google’dan tekrar değerlendirme talep edilmesi gerekmektedir. Ceza ortadan kalkana kadar bu işlem tekrarlanmalıdır.
Algoritma Cezası Nedir?
Algoritma cezaları; manuel cezalara göre daha zorlayıcı cezalardır. Web site sahipleri algoritma cezası aldıklarında Google kendilerine herhangi bir bildirimde bulunmamaktadır. SEO uzmanları tarafından tahminler yapılarak temizleme işlemlerinin yapılması ve web sitesinin daha üst sıralara çıkartılması için toparlama sürecinin başlatılması gerekmektedir.
Link ve içerik kalitesini kontrol eden algoritmalar bulunmaktadır. Google seneler içerisinde bu algoritmaları oldukça sık yenilemektedir. Yapılan değişikliklerin algoritmaya etkisini görebilmek için günümüzde uzun süre beklenmesine gerek olmamaktadır. Çok daha kısa süre içerisinde alınan cezanın telafi edildiği görülebilmektedir. Ancak bazı web sitelerinin algoritmaların etkisinde daha uzun süre kalması mümkün olmaktadır.
Algoritma Cezası Alındığı Nasıl Anlaşılır?
Algoritma cezasını anlayabilmek için organik görünürlük geçmişinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için SEMrush aracı tercih edilebilmektedir. Domain Analytics başlığına giriş yapıldıktan sonra ilgili bölümden algoritma cezası alınıp alınmadığı teyit edilebilmektedir.
Algoritma verileri grafik halinde organik görünürlük alanında görülmektedir. Web sitesinin ortalama sıralaması ve trafik miktarı da incelenmelidir. Sıralamada ani düşüşler olması durumunda; bu algoritma cezalarına yorulabilmektedir. Birçok sayfada düşüş olduğunun görülmesi durumunda, bu algoritma cezalarına yorulmalıdır. Ancak sebebin kesin algoritma cezası olduğu anlamına gelmediğinin de bilinmesi gerekmektedir.
Algoritma Cezalarını Kaldırmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Algoritma cezalarını temizlemek için yapılabilecekler aşağıda verilmiştir:
- Web sitesindeki linklerden dolayı bir ceza alınmış ise; link temizleme çalışmasına başlanması gerekmektedir. SEMrush, Moz, Ahrefs, Kerboo, Link Research Tools gibi araçlar yardımı ile web sitesindeki linklerin bir listesi oluşturulmalıdır. Google Search Console mülkündeki linkler de göz önüne alınmalıdır. Bu linkler içerisinde iyi ve kötü olanları belirledikten sonra kötü olanların temizlenmesi gerekmektedir.
- Algoritma cezası almaya sebep olduğu tespit edilen linklerin disavow.txt adını taşıyan bir dosyaya aktarılmaları gerekmektedir. Ardından Google Search COnsole’a da bildirerek bu kötü linkler ile web sitesinin herhangi bir alakasının olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Linklerin site yöneticilerinden linkleri kaldırmaları istenmelidir veya Google’a liste olarak linkler gönderilmelidir.
- İçerikler gözden geçirilmelidir. Düşük kalitedeki, zayıf ve kopya içeriklerin temizlenmesi gerekmektedir. Kopya veya düşük kalitedeki içeriklerin yeniden düzenlenmesi ve sonrasında Google Search Console aracılığı ile dizine eklenmesi gerekmektedir. Anahtar kelime kullanımında aşırıya kaçılıp kaçılmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.
- Site sahiplerinin web sitelerinin Google performanslarını düzenli bir şekilde takip etmeleri gerekmektedir. Google’ın algoritmasının kural ihlallerini tespit edip ceza uygulamasını beklemek yerine; web sitesinin performans takibini yaparak ortaya çıkabilecek olan sıkıntılara karşı erken önlem alınmalıdır. Bu sayede web sitesinin organik performansının güçlendirilmesi ve ceza almasının önlenmesi mümkün olmaktadır.
Google Sandbox Cezası Nedir?
Sandbox; filtreleme cezası olara da isimlendirilmektedir. Web sitelerinin Sandbox’a düşmeleri durumunda; web sitesinde ani hit ve index kaybı olabilmektedir. Bu da arama sonuçlarının sıralamasında çok daha gerilere düşülmesine sebep olabilmektedir.
Sandbox’a düşülmesi oldukça kolaydır. Ancak Sandbox’tan çıkılması çok daha zordur. Yeni web sitesi açan bireylerin dikkat etmemeleri durumunda; ilk 1 ay içerisinde Sandboz’a düşmeleri muhtemeldir. Ancak bir ay gibi bir sürede Sandbox’tan çıkma ihtimalleri oldukça düşüktür. Sandbox’tan çıkabilmek için web site sahiplerinin Sanbox’a neden düştüklerini bilmeleri ve zorlu bir süreç için sabır göstermeleri gerekmektedir.
Fazla backlink aldığı için Sandbox’a düşenlerin backlinkleri ellerinden geldiğinde temizlemeleri gerekmektedir. PR değeri düşük ve sıfır olan web sitelerine öncelik vererek backlink temizliği yapmalıdırlar. Sandbox’tan çıkabilmek için yaptıkları bütün SEO çalışmalarını gözden geçirmeleri gerekmektedir.
Google Sandbox Cezası Neden Alınır?
Sandbox cezasının sebepleri şöyledir:
- Web sitesinin açılmasının ardından kısa süre içerisinde aşırı backlink alması halinde Sandbox’a düşülmektedir.
- Kopya içerik paylaşan web siteleri Sandbox’a düşmektedir.
- Web sitesinin sayfalarında çok fazla kelimenin etiket yapılmış olması durumunda; Sandbox’a düşülebilmektedir.
- Web site ile alakası olmayan kelimelerin anahtar kelime olarak tercih edilmesi, Sandbox’a düşme sebepleri içerisindedir.
- Aynı içeriğin çok sayıda paylaşılması halinde Sandbox’a düşülebilmektedir.
Google -30, -60, -90 Cezası
-30, -60, -90 cezasının ismi akılda kalabilmesi ve anlaşılabilmesi için bu şekildedir. Arama sonuçları sıralamasında web sitesinin 30 ile 90 arasında bir sıralama düşüşü yaşaması durumuna verilen isimdir. Kalitesiz backlink kullanımı, site içi optimizasyona önem verilmemesi gibi durumlar sonucunda web sitesinin sıralaması hızla düşmektedir. Ayrıca bazı web siteleri sahte hit alarak bazı kelimeler ile geçici yükseliş sağlamaktadırlar. Bu şekilde yükseliş sağlayanların ziyaretçileri sadık olmadığı için kolaylıkla Google cezaları alıp, yükseldikleri hızda düşüş yaşayabilmektedirler.
Google -900+ Cezası
-900+ cezası; bir web sitesinin bir kelime için üst sıralara çıkmasından sonra birden oldukça gerilere düşmesi durumuna denmektedir. Google’ın uyarı niteliğinde verdiği bir cezadır. -900+ cezası alındıktan sonra web sitesindeki SEO çalışmalarının düzeltilmesi gerekmektedir. Düzeltilmemesi durumunda; web sitesi Sandbox’a düşebilmektedir.
-900+ cezasının problemleri genellikle linklerden dolayıdır. İndexler silinmiyor olsa da web sitesi sıralamada oldukça gerilere düşmektedir. Google algoritmasına ve kurallarına aykırı optimizasyon çalışmaları yapılması durumunda alınmaktadır. Optimizasyon çalışmalarının düzeltilmesi ile beraber web sitesinin tekrar eski yerini veya eski yerinin birkaç sıra altını alabilmesi mümkün olmaktadır. Ardından web sitesinin yükselmesi için yeni SEO çalışmaları yürütülebilmektedir.
Google Kopya İçerik Cezası
Kopya içerik cezası; özgün bir içeriğe sahip olmayan web sitelerinin aldığı bir cezadır. Kurulumundan itibaren kopya içerik yayınlayan web siteleri oldukça kısa süre içerisinde çok daha geri sıralara gitmektedir. Kopya içeriğe sahip olan bir web sitesinin arama sonuçlarında ilk sayfada görülmesi mümkündür. Ancak ilk sıraya yükselebilmesi asla mümkün değildir. Trustrank ölçüm değerine göre kopya içeriklerin üst sıralara yükselmesi mümkün olmamaktadır.
Bazı web sitelerinin kurulumunun ardından ilk zamanlarda özgün ve kaliteli içerikler yayınlaması ve bu sebeple üst sıralara çıkması, ancak sonradan kopya içerikler yayınlamaya başlaması halinde; kısa süre içerisinde hedef kelimelerde alt sıralara düşebilmektedir. Trustrank değeri düşmektedir. Dolayısı ile kopya içerik cezası almamak için devamlı olarak özgün ve kaliteli içeriklerin hazırlanması gerekmektedir.
Google Bomb Cezası
Bomb cezası; Sandbox cezasının daha hafifidir. Web sitesinin üst sıralarda yer aldığı kelimelerde daha alt sıralara gerilemesi durumudur. Bu da gerilenen kelimelerden fazla sayıda link alınması durumunda olmaktadır. Fazla sayıda link alınan kelimelerin linklerinin azaltılması, kalitesi düşük olan linklerin kaldırılması halinde tekrar ilgili kelimede üst sıralara çıkabilmek mümkündür. Ayrıca bu süreçte web sitesinin yeni halinin Google’a fark ettirilebilmesi için web sitesine ziyaretçi çekebilecek faaliyetlerde bulunulması gerekmektedir. Web sitesine içerik eklenen periyodun aksatılmaması ve eklenen içeriklerin kaliteli, özgün olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Cloaking ve Sneaky Yönlendirmelerine Google Cezası
Cloaking ile sneaky yönlendirmelerine bakıldığında; cloaking, işe yarar bir içeriği ve hizmeti olmadığı halde SEO çalışmaları ile üst sıralara çıkmayı başarabilmiş olan web sitelerine verilen isimdir. Sneaky yönlendirmeleri ise; arama sonuçları sayfasındaki URL’ye tıklandığında başka bir web sitesine yönlendirilme durumudur. Web sitelerinden bu tarz şikayetleri olanların Google’ın oluşturduğu şikayet sayfasından bu web sitelerini şikayet etmeleri gerekmektedir. Şikayet edilen sayfaları veya bu sayfaların bulunduğu web sitesinin tamamını etkileyen cezalar Google tarafından verilebilmektedir.
Gizli Metin veya Bağlantılar İle Alakasız Anahtar Kelime Kullanımı Sonucu Google Cezası
Gizli metinler ile alakasız anahtar kelime kullanımı cezası konusunda Google oldukça nettir. Arama sonuçlarının sıralamasında daha üst sıralara çıkabilmek için içeriklerini farklı yollar ile gizlemeye çalışan, metini ekran dışında bir yerde konumlandıran, beyaz arka plana beyaz bir metin gizleyen, resimlerin arkasına metin gizleyen, yazı boyutunu okunmayacak şekilde küçülten, bağlantıları tek bir harf ile veren web sitelerine ceza verilmektedir.
Anahtar kelime kullanımında SEO odaklı bir şekilde anahtar kelimeleri seçip, içeriği ile alakasız anahtar kelimeleri kullanarak yükselmeyi hedefleyen web site sahipleri; içerik ile alakasız anahtar kelimeler ile üst sıralara çıkamamaktadır. Fazla sayıda ve alakasız anahtar kelimelere yer vermek yerine; yeterli sayıda, içerik ile ilgili anahtar kelimeler kullanılır ise; Google’dan ceza alınmamaktadır.
Alakasız Yapısal Veri İşaretlemesi Sebebi İle Google Cezası
Alakasız yapısal veri işaretlemesi cezası; görünmeyen veya alakasız olan yapısal veri işaretlemesi yapılması durumunda alınmaktadır. Yapısal veri işaretlemesi; Google’a sayfanın içeriği ile ilgili bilgi verilebilmesi için yapılan işaretlemelerdir. Ceza alınması durumunda; web sitesinin sayfaları kısmen ya da tamamen Google tarafından filtrelenebilmektedir. Kurallara uymayan yapısal veri işaretlemesinin kaldırılması ve Google’ın tekrar değerlendirme yapması için başvurulması gerekmektedir. Eğer kullanılan yapısal veri işaretlemelerinin doğru olduğu düşünülüyor ise; bu durumda güncelleme yapılması gerekmektedir.
Doğal Olmayan Bağlantı ve Linklerden Alınan Ceza
Doğal olmayan bağlantı cezası; aldatıcı bağlantı ve linklere sahip olan web sitelerine verilen bir cezadır. Link satın alarak arama motoru sıralamasında yükselmeye çalışan web sitesi sahipleri; manipüle edici bağlantılara web sitelerinde yer verdikleri için Google tarafından cezalandırılmaktadırlar.
Doğal olmayan bağlantılardan alınan cezaların ortadan kaldırılabilmesi için bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Bunun için önce güven vermeyen linklerin belirlenmesi ve sonrasında bu linkler için rel= ’’nofollow’’ etiketinin kullanılması gerekmektedir. Bu değişiklik yapıldıktan sonra Google’a yeniden değerlendirme talebinin gönderilmesi ile beraber web sitesi yine eski sıralamasına kavuşabilmektedir.
Google Cezalarından Korunmanın Yolları Nelerdir?
Google cezalarını almamak için yapılabilecekler aşağıda belirtilmiştir:
- Google için doğal yollardan elde edilmiş olan linkler çok daha önemli olmaktadır. Bu sebeple ziyaretçi yazarlığı ile elde edilmiş olan linkler, doğal olmalıdır. Link profilinin tamamının da ziyaretçi yazarlığı ile elde edilen linklerden oluşmaması gerekmemektedir. Web site sahiplerinin link alımı için tek stratejileri ziyaretçi yazarlığından elde edilen linkler olmamalıdır. Ziyaretçi yazarlığından, linklerin %20’si elde edilmelidir.
- Link alınacak olan web sitelerinin aynı niş içerisinde olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Link alınan alan adlarının alakalı olmaması durumunda; alınan linkin hiçbir avantajı kalmamaktadır. Web sitesi hangi amaca hizmet ediyor ise; hizmet ettiği amaca uygun bir web sitesinden link alınmalıdır. Alınan linklerin %30’unun bu şekilde olması gerekmektedir.
- Çapa metinleri; burada, tıklayınız gibi metinlere verilen isimdir. Diğer bir isim ile anchor text olarak isimlendirilmektedir. Çapa metinleri normal şartlarda Google için çok değerli olmamaktadır. Ayrıca buna ek olarak çağa metinlerinin gereğinden fazla kullanılması halinde; linklerin Google’dan ceza alma ihtimalleri doğmaktadır. Çapa metinlerinde marka adı, yazar adı, site adı, anahtar kelimeler tercih edilmelidir. Tıklayınız gibi kelimeleri çapa metinlerinde tercih etmemeye özen göstermeleri gerekmektedir.
- Büyük markalar Google için çok daha fazla toleranslıdır. Büyük markaların ceza almaları durumunda, cezanın kalkması için Google’a başvuru yapmaları halinde; başvurularının olumlu sonuçlanma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebeple web site sahiplerinin marka sinyalleri vermeleri tavsiye edilmektedir. Web site tasarımlarının iyi olmasına, sosyal medyada markaları ile varlık göstermeye, markalarının isimlerini taşıyan sosyal medya aramalarının yapılmasına özen göstermeleri durumunda; marka sinyalleri vermiş olmaktadırlar.
- Sosyal medya sinyallerinin web sitesine kazançları fazla olabilmektedir. Google arama sonuçlarında daha iyi bir yere sahip olabilmelerini sağlayabilmektedir. Ancak sosyal medya hesaplarının takip edilme oranları ile paylaşımlarının etkileşimlerinin paralel olması gerekmektedir. Aksi takdirde sosyal medya sinyallerinde aşırıya kaçıldığı kabul edilmektedir ve web sitesi olumsuz etkilenmektedir.
- Web sitesinin uygunluk, otorite ve güven niteliklerini taşıyor olması gerekmektedir. Web sitesinin içeriğinin iyileşmesi için harcanan zamanın yanı sıra; web sitesine güvenilmesi için de vakit harcanması gerekmektedir. Güvenilir web siteleri çoğunlukla algoritmalardan olumsuz etkilenmemektedir. Etkilense dahi; oranı oldukça düşük olmaktadır. Majestic SEO aracı kullanılarak güven derecesi iyileştirilebilmektedir. Trust Flow ve Citation Flow değerlerinin dengelenmesi sağlanmalıdır.
- Google cezaları almamak için kötü linklerin devamlı temizliğinin yapılması gerekmektedir. Algoritma güncellemesini beklemeden, tespit edilen kötü unsurlar temizlenmelidir. Linklerin minimum %40’ının derin link olması gerekmektedir. Linklerin iyileştirilebilmesi sağlanabilir ise; Google’dan ceza almanın önüne geçilebilmektedir.
Bir müşterim yeni sitesine binlerce kez backlink alıp sandboxa düşmüştü, sonra çıkarmaya çok çalıştık ama sandboxtan çıkmak imkansız gibi.
Google ceza konusunda affı olmayan bir kurum resmen, Google’dan ceza yiyenin kolay kolay çıkması mümkün değil
Google’dan hiç bir illegal şey yapmadığım halde ban yedim, nasıl çözümleyebiliriz?
Merhaba Duygu Hanım,
Whatsapp’tan bana yazabilirsiniz, kontrol edelim
Google sandbox banlarını açmanın yolu var mı Çağan Bey?
Merhaba Cemre haım,
Evet, siteniz ceza aldıysa bana ulaşın, yardımcı olayım.
Google’da sıralamalarda sitem önceden çıkıyordu ancak şimdi çıkmıyor, ban yemiş olabilir miyim?
Merhaba Adem Bey,
Whatsapp ile bana yazın, yardımcı olayım.
Bu alanda yeniyim, sitemize bir rakibimiz çok fazla zararlı backlink saldırısı yapmış, bunlar yüzünden Google’dan ceza yeme durumumuz var mı acaba?
Merhaba,
Evet, ceza alabilrsiniz, bu linkleri engellerseniz bir sorun çıkmaz.
Google ceza konusunda affedici olmuyor malesef birçok sandbox’a giren sitelerimiz oldu çıkamadı